Μετά τα γαλλικά και τα γερμανικά ΜΜΕ πυρά δέχεται η ορθόδοξη Εκκλησία και από την Αμερική για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο κορωνοίός .

Μετά την γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία πέρασε...γεννεές 14 την Ελλαδική Εκκλησία για τον κορονοϊό, ακόμη μιας μεγάλη εφημερίδα του εξωτερικού ασχολείται με τα κρούσματα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες των Βαλκανίων και βέβαια και με την δική μας.

Οι Los Angeles Times κατηγορούν τους “ανώτερους ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι υποβάθμισαν το COVID-19 και τώρα οι θάνατοί τους προκαλούν ανησυχία”.

Σύμφωνα με την αμερικανική ευρείς κυκλοφορίας εφημερίδα “ένα ξέσπασμα COVID-19 μεταξύ των ανώτερων ηγετών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα Βαλκάνια προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς στον τομέα της υγείας και ακόμη και στους πιστούς που αγκάλιασαν το μήνυμα των κληρικών ότι η πίστη τους θα τους προστατεύσει από τον κορονοϊό”.

Αναφέρονται εκτενώς στην περίπτωση του Πατριάρχη Σερβίας, αλλά και του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και υπογραμμίζει ιδίως πως ένας ακόμη ανώτερος κληρικός, ο επίσκοπος Δαβίδ, ο οποίος συμμετείχε στις προσευχές στην κηδεία του Ειρηναίου την Κυριακή, “στην οποία αγνοήθηκαν οι περισσότερες προφυλάξεις, έχει πλέον τεσταριστεί θετικά”, επικαλούμενοι τη Σερβική κρατική τηλεόραση.

“Η Ορθόδοξη Εκκλησία - η μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στα Βαλκάνια - βοηθά στη διάδοση του ιού με το δόγμα του ότι οι αληθινοί πιστοί δεν μπορούν να μολυνθούν κατά τη διάρκεια της Θείας κοινωνίας και άλλων εκκλησιαστικών λειτουργιών” γράφει το άρθρο.

“Τόσο Ειρηναίος όσο και ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, που πέθανε επίσης από το COVID-19, υποτιμούσαν τους κινδύνους της πανδημίας και απέφευγαν να φορούν μάσκες δημόσια”, τονίζει το άρθρο και βέβαια δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοσμοσυρροή χωρίς μέτρα ασφαλείας στην κηδεία του Πατριάρχη.

Ελλαδική Εκκλησία

“Ένα ξέσπασμα του κορονοϊού έπληξε επίσης την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, με μόλυνση σε ανώτερες εκκλησιαστικές” λένε οι Los Angeles Times και με ιδιαίτερη αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

“Ο θάνατος ενός επισκόπου στη βόρεια Ελλάδα νωρίτερα αυτό το μήνα αναβίωσε τη διαμάχη γύρω από την Θεία κοινωνία, η οποία στην Ορθόδοξη Εκκλησία δίνεται χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι κοινό σε ολόκληρη την εκκλησία. Στην Ελλάδα, η ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία επέμεινε ότι η πρακτική δεν θα μπορούσε να μεταδώσει την ασθένεια καθώς είναι το σώμα και το αίμα του Χριστού. Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, 62 ετών, ήταν υποστηρικτής της συνέχισης της Θείας κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ετάφη την περασμένη Δευτέρα μετά το θάνατό του από COVID-19. Η περιοχή του κοντά στη βόρεια πόλη της Θεσσαλονίκης είναι από τις χειρότερα πληγείσες από την τρέχουσα κρίση στην Ελλάδα”.

Το άρθρο αναφέρεται και στην αντίδραση της Ιεράς Συνόδου, ενώ σημειώνει πως οι “Έλληνες εμπειρογνώμονες υγείας έχουν αποφύγει ως επί το πλείστον να σχολιάσουν τις πρακτικές της Εκκλησίας, αλλά έχουν σημειώσει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταγράφουν τα σταγονίδια σάλιου ως το κύριο μέσο μόλυνσης”

Τέλος αναφέρεται και στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής όταν “η αστυνομία σε ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας, επέβαλε πρόστιμο 1.500 ευρώ στον ιερέα που επέτρεψε σε δύο άτομα να παρευρεθούν. Ο ιερέας είχε παροτρύνει τους ενορίτες να αψηφούν την απαγόρευση, λέγοντας: «Είσαι είτε με τον Χριστό είτε με τον κοροναϊό»”...