Επιστολή έστειλε εντός της εβδομάδας ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης προς τον πρόεδρο του Σώματος Μάρτιν Σούλτς ζητώντας του όπως προσκαλέσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να μιλήσει σε μια επίσημη συνεδρίαση. ¨Οπως αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης ο Πατριάρχης προωθεί την διαθρησκευτική συνεργασία, την οικολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και άρα θα είναι προς όφελος του κοινοβουλίου να ακούσει τις απόψεις του.

 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχα την ευκαιρία να συναντήσω την Α.Θ.Π., Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Θα ήθελα να τονίσω ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο πνευματικός ηγέτης περισσότερων από 300 εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών ανά τον κόσμο και πρωτοπόρος της διαθρησκευτικής συνεργασίας, της ανεκτικότητας και της κατανόησης, της προώθησης της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ένας ισχυρός υποστηρικτής του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, της οικολογίας και της επιστήμης. Έχει επίσης λάβει σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες για τα θέματα αυτά, με ισχυρή επιρροή στις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτησή μας κατά την τελευταία συνεδρίαση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την θεματολογία του θεσμού των Open Days για το 2016 και αναφορικά με ζητήματα προώθησης της διαφορετικότητας, επιπλέον, έχοντας συζητήσει με την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη την ενδεχόμενη δυνατότητα επίσκεψής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ήθελα να σας ζητήσω να προσκαλέσετε την Αγιότητά του, να μιλήσει στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια μιας επίσημης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι μια τέτοια επίσκεψη θα είναι προς όφελος του Κοινοβουλίου και, σε αυτούς τους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, θα προωθήσει τις αξίες και τις ιδέες που όλοι πιστεύουμε και προασπίζουμε.

Εάν είστε θετικά διακείμενος σε αυτό και με τη σύμφωνη γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου θα μπορούσαν να διερευνήσουν προκειμένου να οριστεί μια κατάλληλη ημερομηνία για αυτό το σημαντικό γεγονός.

Αναμένω με ενδιαφέρον την απάντησή σας σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.   

Με εκτίμηση

Δημήτριος Παπαδημούλης
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου