Αρχική » Η ρωσική Εκκλησία δεν θέλει περιορισμούς στους ναούς

Η ρωσική Εκκλησία δεν θέλει περιορισμούς στους ναούς

από christina

Το πατριαρχείο Ρουμανίας  πριν από λίγες μέρες αντέδρασε έντονα όταν η Ε.Ε επιχείρησε να θέσεις όρους για τη λειτουργία των ναών τις μέρες των γιορτών. Ανάλογες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει κυβερνητικές παρεμβάσεις  και σε άλλες χώρες όπως συνέβη και στη Ρωσία καθώς στην Αγία Πετρούπολη επιβλήθηκαν περιορισμοί καθώς η Εκκλησία εκτιμά  «είναι ακατάλληλοι και δεν αντιστοιχούν στην επιδημιολογική κατάσταση».

Οι αρχές της πόλης  αποφάσισαν τον περιορισμό των ατόμων που μπορούν    να παρακολουθούν τις Θείες Λειτουργίας  σε 50 και κάλεσαν  τους υπεύθυνους των  ναών  να τηρηθεί το μέτρο. Ο Επίσκοπος Ζελενογράντ, Βικάριος της Μόσχας κ. Σάββας τόνισε «Τώρα η κατάσταση της επιδημίας είναι διαφορετική από την άνοιξη, όταν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν ήταν έτοιμο για την επιδημία. Τα μέτρα που ελήφθησαν την άνοιξη προκάλεσαν αμηχανία και αμφιβολία σε πολλούς ενορίτες, και τώρα είναι εντελώς δυσανάλογα και ακατάλληλα”.

Από την πλευρά του  ο  Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας και πασών των Ρωσιών για τις Εκκλησιαστικές Σχέσεις με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ, δήλωσε δήλωσε ότι «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα γιορτάσει τη γιορτή της Γέννησης του Χριστού σε οποιαδήποτε επιδημιολογική κατάσταση».

Υπενθυμίζεται οτι  πριν από μερικές μέρες ο εκπρόσωπος τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας Βασίλειος Μπασέσκου, εξέφρασε κατηγορηματικά τις θέσεις της Εκκλησίας της Ρουμανίας, για τη λειτουργία των Ιερών Ναών εν όψει του αγίου Δωδεκαημέρου. “Δεν μπορεί καμμία ΕΕ πλέον, να μας υποδείξει, πως θα λειτουργήσουν οι Ιεροί Ναοί. Συντασσόμαστε με τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, σποστάσεις κλπ), αλλά επ’ ουδενί θα κλείσουν οι Ιεροί Ναοί της Ρουμανίας στο εξής” τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας. Σε άλλο σημείο ο κ. Μπασέσκου πρόσθεσε: “Δεν μπορεί να λειτουργούν τεράστια πολυκαταστήματα, υπεραγορές με χιλιάδες εργαζόμενους και πελάτες και να ισχύουν τα μέτρα με αυστηρότητα μάλιστα, για τους ευσεβείς εκκλησιαζομένους χριστιανούς, που ήταν οι πλέον υπάκουοι και τηρητές των μέτρων κατά της πανδημίας”. “Είναι αδιανόητο, να μας υποδεικνύουν την αθεολόγητη και αντιεκκλησιαστική «συμμετοχή» των πιστών στη Θεία Λειτουργία μέσω τηλοψίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης’ ανέφερε.

  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ