Εκκλησίες και χώροι λατρείας θα παραμείνουν ανοιχτοί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων στην Εσθονία, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, που αποφάσισε -κατά δική της ομολογία- να μη βάλει στο ίδιο επίπεδο τους Ιερούς Ναούς με τους κινηματογράφους, τα μπαρ και άλλους χώρους διασκέδασης.

Η Υπουργός Πληθυσμού της Εσβονίας, κα Riina Solman, που είναι, επίσης, υπεύθυνη για τις θρησκευτικές υποθέσεις, πραγματοποίησε δύο τηλεδιασκέψεις με θρησκευτικούς ηγέτες σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα, που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19.

Προς ικανοποίησή του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλίν και Εσθονίας κ. Στέφανος άκουσε ότι οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί και ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να συνεχίζει τις Θείες Λειτουργίες και ακολουθίες και τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, οι αποστάσεις, η χρήση μάσκας και ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται μέσα σ’ έναν ναό θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται επίσης.

Επιπλέον, η πρόταση να είναι κληρικοί και εργαζόμενοι/διακονούντες σε Ιερούς Ναούς μεταξύ των πρώτων που θα εμβολιαστούν είχε θετική ανταπόκριση.

Ο διάλογος έδειξε ότι η Εσθονική Κυβέρνηση σέβεται τις εκκλησίες και είναι πρόθυμη να λάβει υπόψη τις πνευματικές ανάγκες των πιστών, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να μεταβούν  στην εκκλησία τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση, με τη σειρά της, βεβαιώνεται ότι οι εκκλησίες ακολουθούν τα υγειονομικά μέτρα και δίνουν το μερίδιό τους στον αγώνα κατά του ιού.