Αρχική » Χαλκίδος: δεν νοούνται Χριστούγεννα χωρίς εκκλησία

Χαλκίδος: δεν νοούνται Χριστούγεννα χωρίς εκκλησία

από christina

 

Kαι ο μητροπολίτης Χαλκίδος κ.Χρυσόστομος  ετάχθη υπέρ του ανοίγματος των ναών την περίοδο των γιορτών   σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της μητρόπολης Χαλκίδος.

“Η Εκκλησία είναι η πνοή μας και η ζωή μας. Δεν είναι δυνατόν να κόψεις αυτή την αναπνοή από τους ανθρώπους οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι μέσα στα γενικότερα μέτρα που λαμβάνεις, δεν τους δίνεις την δυνατότητα ούτε καν να πλησιάσουν στην Εκκλησία, να ανάψουν ένα κερί, έστω και κατ΄ ιδίαν και να προσευχηθούν στον Θεό τους”,τόνισε .

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να δείξει πως δεν εντάσσεται στους ακραίους αλλά και  να υπενθυμίσει υπεύθυνη στάση της Εκκλησίας, ο  κ.Χρυσόστομος ανέφερε: “Ασφαλώς και δεν είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Βλέπουμε τα πάντα και ακούμε όλες τις φωνές. Βλέπουμε την πραγματικότητα το πόσο σκληρή είναι και κατανοούμε πλήρως την επικινδυνότητα της ασθένειας αυτής. Ο άνθρωπος όμως έχει την ανάγκη να πάει και στην Εκκλησία για να προσευχηθεί, να συμμετέχει έστω και με αποστάσεις στην θεία λειτουργία και οπωσδήποτε έχει την ανάγκη εφόσον το θέλει να κοινωνήσει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Για αυτό παρακαλούμε το Άγιο Δωδεκαήμερο να έχουμε ανοιχτές τις Εκκλησίες μας.

Δεν νοούνται Χριστούγεννα χωρίς την Εκκλησία. Τα Χριστούγεννα είναι μια εκκλησιαστική γιορτή δεν μπορείς να λαμβάνεις στα μέτρα σου και να ανακοινώνεις ότι θα φας μαζί με τους συγγενείς σου και μαζί με μια άλλη οικογένεια τα Χριστούγεννα, αλλά να μην έχεις την δυνατότητα να απολαύσεις τη θεία λειτουργία που είναι ο ίδιος ο Χριστός. Το ξέρουμε ότι είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση και ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε ψύχραιμοι και ειρηνικοί, αλλά τα αιτήματά μας τα διατυπώνουμε με ευγένεια και σταθερότητα. Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα ούτε βέβαια τίποτα εις βάρος της υγείας”, είπε.

Ο Ιεράρχης απάντησε και σε όλους όσοι κατηγορούν την Εκκλησία για ανευθυνότητα: “Η Εκκλησία, παρά τις όποιες κατηγορίες της αποδίδονται, είναι ο χώρος που κράτησε με συνέπεια τα μέτρα χωρίς να βγάλει λέξη.Ολοι αυτοί αισθάνονται αδικημένοι γιατί θέλουν να πάνε στην Εκκλησία για αυτό διατυπώνουν τα παράπονά τους άλλοι με ευλάβεια και με ευγένεια και άλλοι με τρόπο απαράδεκτο και υβριστικό. Έτσι η εκκλησία, παρόλο που τις τρώει από όλες τις μεριές, αγωνίζεται να κρατήσει αυτόν τον κόσμο ενωμένο και κατά το δυνατόν ειρηνικό”.

Ο κ.Χρυσόστομος εξέφρασε την πικρία του  και για το γεγονός οτι οι συγγενείς δεν μπορούν να αποχαιρετήσουν όσους πεθαίνουν από κπρωνοϊό: Αυτό είναι μια απανθρωπιά και μια ανισορροπία η οποία ναι μεν στηρίζεται στον ορθό λόγο που σου λέει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης να προφυλαχτείς και να προφυλάξεις και τους άλλους ώστε να μην μεταδοθεί πιο πέρα η ασθένεια, αλλά αυτή η θέση εξοστρακίζει τελείως την καρδιά του ανθρώπου και το συναίσθημα του.Υπάρχει και η άλλη πλευρά εκείνη της αγάπης αφού αρκεί σε κάποιον που ξέρει ότι μπορεί να συνομιλήσει σύντομα με το θάνατο. Δεν μπορεί να σηκώσει και το γεγονός ότι όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσει εντελώς μόνος του μέσα σε ένα δωμάτιο”.

Αναφερόμενος στους γιατρούς επισήμανε: ” Εμείς τιμούμε και τους γιατρούς και φάρμακα παίρνουμε. Ποτέ κανείς από την Εκκλησία δεν ανέφερε ότι εμείς δεν αρρωσταίνουμε και δεν έχουμε τις ίδιες δυνατότητες να ζήσουμε αυτά που παθαίνουν και οι υπόλοιποι άνθρωποι. Ούτε υπάρχει κανείς από εμάς που σκέφτεται ότι δεν θα πεθάνει. Ίσα ίσα η Εκκλησία είναι αυτή που με πολύ ρεαλισμό καλλιεργεί στον άνθρωπο ότι όλοι μας θα φύγουμε από αυτή τη ζωή.Να ακούμε τους γιατρούς και τους ειδικούς σε ό,τι μας λένε. Ξέρουμε όμως ότι πάνω από τους γιατρούς υπάρχει ο Θεός και όταν καταφέρνει ο άνθρωπος να συγκεράσει την πίστη με την επιστήμη τότε πραγματικά βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή του ανθρώπου είναι μια σχοινοβασία και ένα περπάτημα πάνω στο σχοινί που πρέπει να έχει διάκριση”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ