Αρχική » Ρόδου : αναζητάμε λύσεις πως θα κοινωνήσουνε οι πιστοί

Ρόδου : αναζητάμε λύσεις πως θα κοινωνήσουνε οι πιστοί

από christina

 

 

Διευκρινίσεις, σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, έδωσε χτες σε δηλώσεις του, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Αναφερόμενος στα μέτρα προστασίας, υπογράμμισε ότι η Εκκλησία θα τηρήσει όσα έχουν ανακοινωθεί από την Πολιτεία:
«Τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί από την Πολιτεία. Θα έχουμε λειτουργίες με ανοιχτές τις πόρτες, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια –όπου δεν θα πραγματοποιηθεί η κατάδυση του Σταυρού στην θάλασσα. Ο αριθμός των πιστών που μπορούν να συμμετέχουν είναι 25 για όλους των ναούς, πλην των Μητροπολιτικών που θα είναι 50. Ο Ευαγγελισμός 50, οι υπόλοιποι ναοί μας, από 25 πιστούς. Ολες οι άλλες ημέρες θα είναι όπως τώρα δηλαδή θα τελούνται οι θείες λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών (με τον ιερέα, τους ψάλτες, το νεωκόρο και κάποιον από το προσωπικό). Είναι μια δύσκολη κατάσταση για εμάς.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι επετράπη να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες ώστε να μπορούν οι πιστοί να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν. Οι συνθήκες αυτές είναι πρωτόγνωρες, αλλά οφείλουμε να ακούσουμε τους ειδικούς. Είναι μια στάση ευθύνης και αυτό πράττει και η Εκκλησία. Δεν αφορά μόνον τα Δωδεκάνησα και τις Μητροπόλεις, αφορά όλες τις εκκλησίες –σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε να πούμε ότι η Εκκλησία, εν γένει, έχει επιδείξει μια πολύ υπεύθυνη στάση παρ’ όλες τις αντίθετες φωνές που ακούγονται. Πράγματι, βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή όσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας σε όλη την χώρα. Να σημειώσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις που θα έχουμε την δυνατότητα να υπάρχουν δύο ιερείς, θα γίνονται δύο θείες λειτουργίες ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί περισσότερος κόσμος», δήλωσε ο μητροπολίτης.
Ο μητροπολίτης διευκρίνισε πως τόσο η Θεία Μετάληψη όσο και το μυστήριο της Εξομολογήσεως, γίνονται εφόσον λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας.
«Πολλοί ζητούν να κοινωνήσουν κι εμείς εξετάζουμε τις λύσεις για το πώς θα μπορέσουν να κοινωνήσουν οι πιστοί».
Απαντώντας σε ερώτηση της «δ» εάν υπάρχουν αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ή οδηγίες, ξεκαθάρισε τα ακόλουθα:
«Η Εκκλησία δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει για τέτοια θέματα. Η απόφαση της Εκκλησίας είναι να αποδεχτεί τα μέτρα προστασίας που θεσπίζει η Πολιτεία και να δώσει οδηγίες στους πιστούς ώστε να τηρηθούν αυτά τα μέτρα. Αποτελεί υπέρβαση αρμοδιοτήτων το να έχει την αξίωση να θεσπίσει μέτρα –δεν είναι υγειονομικός οργανισμός! Η Εκκλησία, απαιτεί να έχει όμως, μια ανάλογη αντιμετώπιση όπως και οι άλλοι χώροι. Σε μερικές περιπτώσεις τα μέτρα ήταν δυσβάστακτα. Θα μπορούσαν οι ναοί να είναι ανοικτοί».
Ερωτηθείς σχετικά με τα έσοδα των εκκλησιών, ο μητροπολίτης Ρόδου δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολη περίοδος, καθώς οι ναοί είναι κλειστοί εδώ και 9 σχεδόν… μήνες!
«Τα έσοδα της Εκκλησίας είναι πλέον μηδενικά ενώ οι υποχρεώσεις, τρέχουν κανονικά. Κι επιπλέον, δεν μπορεί η Πολιτεία να χρηματοδοτήσει την Εκκλησία μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως σε άλλους φορείς –εκτός εάν μας χρηματοδοτήσουν κάποιο έργο….», εξήγησε.

 


Πηγή: dimokratiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ