Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη τέλεσε σήμερα μετά τη θεία λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 110 ετών από την κοίμηση του αοίδιμου λογοτέχνη.

“Μας άφησε μία παρακαταθήκη ανεκτίμητη, την οποία σας προτρέπω να εγκολπωθείτε, να βιώσετε, και να προσπαθήσετε να την παραδίδετε στις επόμενες γενεές, στους νεοτέρους”, τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος μιλώντας για τον “κοσμοκαλόγερο” της ελληνικής λογοτεχνίας.

“Με αυτή την παρακαταθήκη την αγιασμένη, την ευωδιάζουσα Ορθοδοξία, αγιότητα, πνευματικότητα, με αυτή πρέπει να ζήσει το Γένος μας, και μάλιστα η νέα γενεά, και γι’ αυτό, για όσα μας προσέφερε ο κυρ Αλέξανδρος, είναι άξιο και δίκαιο να τον θυμηθούμε σήμερα στην επέτειο της κοιμήσεώς του και να προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!”, πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης πριν τελέσει το νεκρώσιμο τρισάγιο.

Το απόγευμα, μετά τον εσπερινό στον οποίο χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αφορμή την αυριανή εορτή του οσίου Θεοκτίστου, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Πατριάρχη Ρουμανίας κυρού Θεοκτίστου (1986 – 2007), με τον οποίο τον συνέδεε ειλικρινής αδελφική φιλία και αμοιβαία εκτίμηση.