Αρχική » Νέο οικουμενιστικό άνοιγμα του Πάπα στα Θεοφάνεια

Νέο οικουμενιστικό άνοιγμα του Πάπα στα Θεοφάνεια

από christina

 

Στην ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος είπε πως πρέπει να προευόμαστε μαθαίνοντας από το παράδειγμα των Μάγων.”Για να λατρέψουμε τον Κύριο, πρέπει να “δούμε” πέρα από το πέπλο των ορατών”, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στην εορταστική τελετή των Θεοφανείων.

«Στις μέρες μας, είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για εμάς, τόσο ως άτομα όσο και ως κοινότητες, να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στη λατρεία», πρόσθεσε καλώντας να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Σοφών, των Μάγων, που ήρθαν στη Βηθλεέμ για να λατρεύσουν τον νεογέννητο Ιησού.

Λαμβάνοντας αφορμή από τις λειτουργικές αναγνώσεις της ημέρας (οι ρ/καθολικοί εορτάζουν και την Ημέρα των Μάγων), ο Πάπας Φραγκίσκος εστίασε σε τρεις φράσεις «που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πληρέστερα τι σημαίνει να είμαστε λάτρεις του Κυρίου: «να σηκώσουμε τα μάτια μας», “για να ξεκινήσουμε ταξίδι” και “για να δούμε”.

Η πρώτη έκφραση προέρχεται από τον προφήτη Ησαΐα, ο οποίος ενθάρρυνε το λαό του Ισραήλ, αφού επέστρεψαν από την εξορία, να «σηκώσουν» τα μάτια τους και να κοιτάξουν γύρω, παρά τα προβλήματά τους. Αυτή η προφητική έκκληση για «κοίταγμα γύρω» δεν σημαίνει να αγνοούμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα, πολύ περισσότερο να αρνούμαστε την πραγματικότητα. Αντίθετα, «είναι θέμα να βλέπουμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες με έναν νέο τρόπο, γνωρίζοντας ότι ο Θεός γνωρίζει τα προβλήματά μας, και είναι προσεκτικός στις προσευχές μας και όχι αδιάφορος στα δάκρυα που χύνουμε».

Αυτή είναι μια πρόσκληση να εμπιστευόμαστε συνεχώς στον Θεό, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε «φιλική ευγνωμοσύνη», είπε ο Πάπας. «Όταν σηκώνουμε τα μάτια μας στον Θεό, τα προβλήματά μας δεν εξαφανίζονται, αλλά αισθανόμαστε σίγουροι ότι ο Κύριος μας δίνει τη δύναμη να τα αντιμετωπίσουμε». Η φιλική ευγνωμοσύνη και η χαρά που βασίζονται στην εμπιστοσύνη στον Θεό «ξυπνούν μέσα μας μια επιθυμία να λατρεύουμε τον Κύριο».

Ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι προτού οι Μάγοι κατορθώσουν να λατρέψουν τον Ιησού στη Βηθλεέμ, έπρεπε να κάνουν ένα μακρύ ταξίδι. «Ένα ταξίδι», είπε, «περιλαμβάνει πάντα μια αλλαγή». Για εμάς, επίσης, το ταξίδι μας στη ζωή περιλαμβάνει πολλές αλλαγές, ακόμη και λάθη και αποτυχίες που μπορούν ωστόσο να γίνουν μαθησιακές εμπειρίες. «Με το πέρασμα του χρόνου», είπε ο Πάπας, «οι δοκιμασίες και οι δυσκολίες της ζωής, η πίστη, βοηθούν στον καθαρισμό των καρδιών μας, κάνοντάς τις ταπεινότερες και έτσι πιο ανοιχτές στον Θεό».

Αντί να αποθαρρύνεται κανείς από τις δυσκολίες που βιώνουμε στη ζωή, συνέχισε, «πρέπει να τις κάνουμε ευκαιρίες για να προχωρήσουμε προς τον Κύριο Ιησού… Κρατώντας το βλέμμα μας στραμμένο στον Κύριο, θα βρούμε τη δύναμη που απαιτείται για να επιμείνουμε με ανανεωμένη χαρά».

Αυτό οδηγεί στην τρίτη φράση: «για να δείτε». Όταν οι Μάγοι έφτασαν στη Βηθλεέμ και βρήκαν τον Ιησού με τη μητέρα του, «γονάτισαν και τον λάτρεψαν».

Ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε πόσο αξιοθαύμαστο ήταν αυτό: «Η λατρεία ήταν μια πράξη τιμής για τους κυρίαρχους και τους υψηλούς αξιωματούχους». Αλλά παρόλο που οι Μάγοι γνώριζαν για τον Ιησού ότι ήταν ο βασιλιάς των Εβραίων, είδαν μόνο «ένα φτωχό παιδί και τη μητέρα του» «Ήταν σε θέση να «δουν» πέρα από την εικόνα», είπε ο Πάπας.

Προκειμένου να λατρεύουμε τον Κύριο, εξήγησε ο Πάπας Φραγκίσκος, «πρέπει επίσης να «δούμε» πέρα από το πέπλο των πραγμάτων που είναι ορατά, τα οποία συχνά αποδεικνύονται παραπλανητικά» .

Οι Μάγοι, ωστόσο, βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, με μια προσέγγιση που ο Πάπας περιγράφει ως «θεολογικό ρεαλισμό»: «έναν τρόπο αντίληψης της αντικειμενικής πραγματικότητας των πραγμάτων… έναν τρόπο«όρασης» που υπερβαίνει το ορατό και καθιστά δυνατή τη λατρεία, καθώς ο Κύριος συχνά κρύβεται σε καθημερινές καταστάσεις, στους φτωχούς και σε εκείνους στα περιθώριο»


Πηγή: Πενταπόσταγμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ