Πρόσφυγες, άνεργοι και άνθρωποι δίχως σπίτι βρίσκουν καταφύγιο και φροντίδα, έστω και προσωρινά, επί της οδού Ευριπίδου 14 στο κέντρο της Αθήνας.Στον 8ο όροφο της πολυκατοικίας στεγάζεται το «Καταφύγιο», ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, βασικός στόχος του οποίου είναι η παροχή βοήθειας σε άτομα και ομάδες κοινωνικά αποκλεισμένες.

Από τις 15:00 το μεσημέρι οι εθελοντές, περίπου 50 άτομα, μοιράζουν αριθμούς αναμονής για τις ντουζιέρες και τα πλυντήρια. Στα «λουτρά» πηγαίνουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να κάνουν το μπάνιο τους και να πλύνουν τα ρούχα τους. «Στα μπάνια δεχόμαστε τους πάντες, Έλληνες και ξένους», λέει ο πρόεδρος του «Καταφυγίου», κ. Κώστας Βιταλάκης, που μαζί με τη σύζυγό του, Σοφία, και πλέον και την κόρη τους, Ελένη, διαχειρίζονται αυτόν τον χώρο εδώ και 11 χρόνια. «Έχουμε 580 καταγεγραμμένα μέλη. Προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται κάποιος για να κάνει το μπάνιο του, πετσέτες, ξυραφάκια, εσώρουχα κ.λπ. Έχουμε και πλυντήρια ρούχων. Μετά κατεβαίνουν στον 7ο όροφο, πίνουν έναν καφέ, συζητάμε και το βράδυ τρώνε φαγητό. Τους δίνουμε και ρούχα που μαζεύουμε, όλα καθαρά και σιδερωμένα».

«Στα μπάνια δεχόμαστε τους πάντες, Έλληνες και ξένους», λέει ο πρόεδρος του «Καταφυγίου», κ. Κώστας Βιταλάκης

Στην αρχή ο κ. Βιταλάκης συνάντησε αρκετές δυσκολίες και άλλαξε αρκετές φορές χώρους μέχρι να καταλήξει σε αυτόν. «Ξεκίνησα την προσπάθεια πριν από περίπου 23 χρόνια. Στην αρχή έβγαινα μόνος μου στον δρόμο και μοίραζα φαγητό και ό,τι άλλο μπορούσα σε απόρους, μετανάστες κ.λπ. Στη συνέχεια, με έξοδα δικά μου και φίλων, νοικιάσαμε έναν χώρο στην οδό Ευριπίδου 90, αλλά αργότερα, λόγω έλλειψης χρημάτων, πήγαμε στην οδό Γερανίου 18 και τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια είμαστε εδώ και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Σκοπός τους είναι να ενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι και πάλι στον κοινωνικό ιστό.

«Καμιά φορά παίζουμε τον ρόλο του ψυχολόγου και προσπαθούμε να τους πείσουμε να γυρίσουν ή, έστω, να έρθουν σε επαφή με τις οικογένειές τους», λέει ο κ. Κώστας, αναφέροντας πως τις περισσότερες περιπτώσεις μια παρεξήγηση ήταν αρκετή για να τους οδηγήσει στο περιθώριο...

Ο 69χρονος κ. Βιταλάκης, που βρίσκεται στο πλευρό των ευπαθών ομάδων, είναι συνταξιούχος υπάλληλος του νοσοκομείου «Σωτηρία» κι έχει, μάλιστα, ακόμα έναν ρόλο. Κάθε Τετάρτη σε μια αίθουσα του νοσοκομείου συγκεντρώνει κυρίως ρούχα, αλλά και διάφορα άλλα, για να μοιράσει ένα μέρος αυτών αρχικά σε απόρους που νοσηλεύονται εκεί και τα υπόλοιπα να τα δώσει στους ανθρώπους που επισκέπτονται το «Καταφύγιο».

Δραστήρια και ουσιαστική, λοιπόν, η οικογένεια Βιταλάκη δουλεύει χωρίς τυμπανοκρουσίες, δίνοντας περιεχόμενο στην έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης. Πραγματικά!

 

Πληροφορίες

Το «Καταφύγιο» χρειάζεται ό,τι και μια οικογένεια: ρούχα, τρόφιμα, απορρυπαντικά κ.ά. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον κ. Βιταλάκη στο τηλ. 6977-202398.