Γενική αντεπίθεση φαίνεται πως έχει σημάνει η Εκκλησία στοχοποιώντας συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης και δημοσιογράφους. Η Σύνοδος σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τις θέσεις της  θεωρεί οτι ο τύπος φταίει για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε από τη ΔΙΣ  να σταλεί επιστολή στο ραδιοτηλεοπτικό για τα δημοσιεύματα για όσα έγιναν κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος τύπου της Συνόδου μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας  ο οποίος επιμένει οτι όλα τα μέτρα τηρήθηκαν και οτι κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις μεγεθύνθηκαν δυσανάλογα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Εκτός του ΕΣΡ επιστολή θα σταλεί και στον μητροπολίτη Καλαβρύτων κ.Ιερώνυμο για την πρωτοβουλία που πήρε να τελέσει αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι του Αιγίου.Για τα άλλα περιστατικά που συνέβησαν ανά την Ελλάδα από ιερείς η ευθύνη για την αντιμετώπιση των όποιων αρνητικών φαινομένων ανήκει στους τοπικούς μητροπολίτες.

Σε οτι αφορά τους γάμους ο κ.Αθηναγόρας εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί  η κυβέρνηση  επιτρέπει τους  πολιτικούς και όχι τους  και ήδη έχει κατατεθεί  για το θέμα προσφυγή στο ΣτΕ.