Αρχική » Διάσημοι προσκυνητές στο Περιβόλι της Παναγιάς

Διάσημοι προσκυνητές στο Περιβόλι της Παναγιάς

από kivotos

Tο «Ιερό Βουνό», όπως αποκαλούν το Άγιον Όρος ιδιαίτερα οι ξένοι επισκέπτες, έχουν επισκεφθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ο πρίγκιπας Κάρολος, ο Σαντιάγο Καλατράβα, αλλά και ο γνωστός Ιταλός καθηγητής Σημειολογίας Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος περιηγήθηκε σε μονές και αγιορείτικα κελιά και συνομίλησε με τους πατέρες για τη ζωή και το έργο τους. Ακόμη, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο, και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζακ Σαντέρ είναι τρεις από τους επώνυμους πιστούς που πέρασαν από το Περιβόλι της Παναγίας. Όλοι, ανεξαιρέτως, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, οι οποίες θα τους μείνουν για πάντα βαθιά χαραγμένες στο μυαλό και στην ψυχή τους.

 

Βλαντιμίρ Πούτιν

Λάτρης της μοναστικής πολιτείας είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα το επισκεφτεί μέσα στο 2016, με αφορμή τη χιλιετή επέτειο του ρωσικού μοναχισμού στον Άθω. Το 2005 είχε επισκεφθεί τον Άθω, προσκύνησε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» στο Πρωτάτο και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις Μονές Ιβήρων και Αγ. Παντελεήμονος (ρωσική).

«Σε όλους τους θιασώτες, υπηρέτες του Θεού, Ορθοδόξους χριστιανούς και φύλακες των Ορθόδοξων ιερών με σεβασμό. Βλαντίμιρ Πούτιν» (Πρωτάτο, 9 Σεπτεμβρίου 2005). Η φράση αυτή ανήκει στον Ρώσο Πρόεδρο και εμπεριέχεται στο βιβλίο επισκεπτών της αθωνικής πολιτείας. Μάλιστα, κατά τη μεταφορά του στα μοναστήρια, οδήγησε ο ίδιος το τζιπ, όπως λένε οι πατέρες που τον συνόδευαν.

Οι υποχρεώσεις του δεν του επέτρεψαν για δεύτερη φορά να πάρει την ευλογία από το Άγιο Όρος. Πάντως, είναι ήδη γνωστό πως το 2016 οι Ρώσοι θα γιορτάσουν με μεγαλοπρέπεια τη δική τους χιλιετηρίδα στην αθωνική πολιτεία, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του και ο Πρόεδρος Πούτιν. Μέχρι τότε, όμως, ο φιλοαγιορείτης κ. Πούτιν δεν αποκλείεται να καταφθάσει στον Άθω. Βασικό κατάλυμά του η ρωσική Μονή Αγίου Παντελεήμονος.

H καμπάνα της Μονής Αγίου Παντελεήμονος, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, χτυπούσε χαρμόσυνα και μετέδιδε σε κάθε άκρο της χερσονήσου το μήνυμα της παρουσίας του προέδρου Πούτιν.

 

Τζορτς Μπους

Με τις καλύτερες εντυπώσεις είχε αναχωρήσει από το Άγιο Όρος ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον Άθω τη δεκαετία του ’90. Ενημερώθηκε για τους πολύτιμους θησαυρούς στις μονές όπου βρέθηκε για λίγες ώρες, καθώς και για την καθημερινότητα των μοναχών, και είχε φιλοσοφικές συζητήσεις με κάποιους από αυτούς.

 

 

 

 

 

 

Πρίγκιπας Κάρολος

Ο πρίγκιπας Κάρολος έχει εκφράσει την αδυναμία του στο Άγιο Όρος από καιρό. Έχει επισκεφθεί την αθωνική πολιτεία δύο φορές. Συνηθίζει να επισκέπτεται ακόμα και κελιά και να συνολιμεί με τους γέροντες για διάφορα ζητήματα της Ορθόδοξης παράδοσης και της χριστιανικής διδασκαλίας. Αρέσκεται στους περιπάτους στα αυτοσχέδια μονοπάτια της αγιορείτικης φύσης και κάθε φορά δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αθωνική πολιτεία.

 

 

 

 

 

Σαντιάγο Καλατράβα

Έκπληκτος από το μοναδικό στον κόσμο αρχιτεκτόνημα της Ιεράς Μονής Σιμωνόπτερας έμεινε ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα. Η Μονή της Σίμωνος Πέτρας είναι χτισμένη πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο, σε ύψος 230 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, και διαθέτει επτά ορόφους. Χρονολογείται στις αρχές του 14ου αι. Ο κ. Καλατράβα κατά την επίσκεψή του προσπαθούσε να εξηγήσει πώς κατασκευάστηκε αυτό το οικοδόμημα πάνω σε έναν βράχο χωρίς σίδηρο και μπετόν περίπου 600 χρόνια πριν! Ο Ισπανός αρχιτέκτονας επισκέφθηκε το μοναστήρι δύο φορές τα τελευταία χρόνια.

 

 

Λάκης Λαζόπουλος

O Λάκης Λαζόπουλος τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο επισκέπτεται για ένα τετραήμερο το Περιβόλι της Παναγίας. Ο δημοφιλής παρουσιαστής δείχνει εντυπωσιασμένος από όσα βιώνει κατά τη παραμονή του στο Άγιο Όρος, αν και είναι αρκετοί εκείνοι που τον πλησιάζουν για να τον χαιρετήσουν ή να φωτογραφηθούν μαζί του, όπως είπε στην «Ορθόδοξη Κιβωτό» Αθωνίτης μοναχός. Βασικός σταθμός του Λάκη Λαζόπουλου είναι η Μονή Καρακάλου, όπου συνδέεται πνευματικά με τον ηγούμενο γέροντα. Καταφύγιο ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει και σε κελιά, όπου διατηρεί στενή πνευματική σχέση με μοναχούς.

 

 

 

Νίκος Αναδιώτης

Μοντέλο και γυμναστής, ο ίδιος διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με πατέρες της αγιορείτικης πολιτείας. Πρόσφατα δήλωσε στο «Αγιορείτικο Βήμα» πως με την προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον» αντιμετωπίζει τους πειρασμούς.

Αν και γοητευτικός, ταλαντούχος και σέξι, με εικόνα που δύσκολα θα μπορούσε να παραπέμψει στη θρησκεία, ο νεαρός γυμναστής δεν διστάζει να ομολογήσει την πίστη του και να προτρέψει νέους να επισκεφθούν το Άγιο Όρος για να γνωρίσουν το υψηλότερο πνευματικό βουνό του κόσμου με τους δύο χιλιάδες μοναχούς που προσεύχονται νυχθημερόν για τη σωτηρία του κόσμου. Τι τον έφερε στο Άγιο Όρος; «Η περιέργεια και η αναζήτηση με έφερε στο Άγιο Όρος. Ήθελα να αλλάξω τρόπο ζωής. Μέσα από αυτό βρήκα περισσότερα από όσα αναζητούσα», δήλωσε. Για να συμπληρώσει για την επίσκεψή του εκεί: «Πήγα ανοιχτός, εισέπραξα μια μοναδική κατάνυξη, είναι ευλογημένος ο τόπος και αυτό το ένιωσα. Κατάλαβα ότι πλέον σε δύσκολες φάσεις της ζωής μου μπορώ να βρω καταφύγιο στο Άγιο Όρος».

 

Νίκος Κουρκούλης

Στη Σκήτη της Αγίας Άννης βρέθηκε ο γνωστός τραγουδιστής Νίκος Κουρκούλης, λίγο πριν από ένα ταξίδι του στην Αμερική για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

«Ήταν ένα ογκίδιο. Οι λέξεις δεν με φοβίζουν. Οι γιατροί μού έδωσαν περιθώρια ελπίδας. Είχαν πει πως έπρεπε να πάω να εγχειριστώ στο εξωτερικό. Είχα πολύ καλή διάθεση. Δεν πίστεψα ότι υπήρχε αυτό το πρόβλημα. Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν άρρωστος», είχε πει στην εκπομπή «Όλα για την Υγεία μou» στο Mega. «Ένας φίλος μου με παρακινεί να πάμε στον Άγιο Όρος. Μπαίνουμε μέσα στο καράβι και είναι δύο άνθρωποι δίπλα μου. Μου λένε είμαστε θαυμαστές από την Αμερική. Τους λέω ότι θα πάω κι εγώ σε λίγο καιρό. Ανακαλύπτω, λοιπόν, ότι ο ένας από τους δύο είναι αυτός που θα με εγχειρήσει. Όταν φτάνω εκεί, βρίσκομαι δίπλα στην εικόνα και ένας παπούλης με καλεί μέσα. Εκεί καταρρέω. Ένιωσα την ανάγκη να ανοίξω την ψυχή μου. Έκανα Πάσχα εκεί. Κατέβηκα στην Αθήνα και έκανα εξετάσεις».

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως δεν είχε απολύτως τίποτα στην υγεία του. «Πρέπει να πιστέψεις ότι θα γίνεις καλά. Ο πανικός και η κακή σκέψη δεν βοηθούν καθόλου. Αυτό που συμβουλεύω τον κόσμο είναι να μιλάει και να βάζει όμορφες εικόνες στο μυαλό του, που θα του κάνουν καλό», κατέληξε.

Μετά το προσκύνημά του, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, τα ιατρικά αποτελέσματα… άλλαξαν. «Όταν γονάτισα για να προσευχηθώ, ένιωσα μια πολύ μεγάλη πίεση και νόμιζα πως ήμουν… ένα με το πάτωμα. Αυτό με έκανε να λιποθυμήσω και να μείνω έτσι για περίπου είκοσι λεπτά. Μόλις συνήλθα, έβαλα τα κλάματα».

 

Στράτος Τζώρτζογλου

Στο Άγιο Όρος πέρασε τη Μεγάλη Εβδομάδα ο ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου. Μάλιστα, συμμετείχε ενεργά στο τελετουργικό της Μ. Εβδομάδας, σηκώνοντας τον Σταυρό στην περιφορά του Επιταφίου στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννης.

 

 

 

 

 

 

 

Γιώργος Θεοφάνους

Στη Μονή Κουτλουμουσίου αναπαύεται για λίγες ημέρες κάθε χρόνο ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους. Η πίστη του στον Θεό είναι βαθιά. Μάλιστα, λέγεται ότι πολλά από τα κεφάλαια του βιβλίου του με τίτλο «Ο αιώνιος δείπνος», που έγινε best seller, γράφτηκαν σε ατμόσφαιρα γαλήνης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο συγκεκριμένο μοναστήρι.

 

 

 

 

 

Βασίλης Τοροσίδης

 

Ο γνωστός ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ελλάδας και της Ρόμα Βασίλης Τοροσίδης αφήνει για λίγο το γήπεδο και τις προπονήσεις και πετάγεται στο Άγιο Όρος. Κατάλυμά του η Μονή Γρηγορίου. Εκεί είναι και ο πνευματικός του πατέρας. Ο 28χρονος διεθνής άσος του ποδοσφαίρου τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο βρίσκεται στην αθωνική πολιτεία, όπου φαίνεται να αναπαύεται ψυχικά και να γεμίζει τις «μπαταρίες» του για τις καλύτερες επιδόσεις στη προσωπική και την επαγγελματική του ζωή. Συνομιλεί με τους πατέρες, περιηγείται στη φύση και συμμετέχει αδιαλείπτως στις πολύωρες ακολουθίες.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ