Αρχική » Με λουκέτο απειλούνται ιδρύματα της Εκκλησίας

Με λουκέτο απειλούνται ιδρύματα της Εκκλησίας

από kivotos

Η μείωση της κρατικής συμμετοχής, η υψηλή φορολογία και η μείωση εσόδων για το σύνολο των μητροπόλεων και των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων απειλούν άμεσα με λουκέτο όλες εκείνες τις δομές η λειτουργία των οποίων εξασφαλίζει σήμερα περίθαλψη και προστασία σε χιλιάδες ασθενείς και απόρους. Όπως επισημαίνουν ιεράρχες στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», η κατάσταση πλέον οδηγεί σε κλείσιμο πολλών ιδρυμάτων (όπως συνέβη στη Μητρόπολη Σπάρτης), ενώ πολλά άλλα είναι στην κόψη του ξυραφιού, όπως, για παράδειγμα, το ίδρυμα «Μαρίας Κόκκορη» στην Γλυφάδα για τα παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο Down. Όπως είχε επισημάνει αργότερα στην «Κ» ο υπεύθυνος για τα Οικονομικά της Συνόδου Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, η Εκκλησία ίσα-ίσα που επιβιώνει. «Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια εξαντλήσεως όλων των δυνατοτήτων. Φοβούμαι, όμως, ότι θα αρχίσουν πολλές μητροπόλεις να κλείνουν ιδρύματα. Ήδη η Μητρόπολη Ηλείας, που έχει μακρά παράδοση από τον μακαριστό Αθανάσιο και στη συνέχεια από τον σημερινό Mητροπολίτη κ. Γερμανό, έκλεισε το μοναδικό γηροκομείο που λειτουργούσε εκεί. Βλέπω, όμως, και άλλους μητροπολίτες σε τρομερά δυσχερή θέση».

Αυτήν τη στιγμή, η συνέχιση της λειτουργίας των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων δοκιμάζεται και, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα κλείσουν ή θα περιορίσουν τη δράση τους, με τραγικές συνέπειες που αφορούν ηλικιωμένους που δεν έχουν συγγενείς, παιδιά με σοβαρές παθήσεις, κέντρα φιλοξενίας, ιατρεία, φαρμακεία κ.ά.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα συσσίτια, καθώς και άλλες δράσεις που έχουν να κάνουν με τη σίτιση χιλιάδων συμπολιτών μας, τη στήριξη των αστέγων αλλά και χιλιάδες άλλους οι οποίοι προμηθεύονται τρόφιμα για το σπίτι. Σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και δράσεις που έχουν να κάνουν με κοινωνικά φροντιστήρια, ιατρικές εξετάσεις αλλά και την προστασία όλων εκείνων που χρειάζονται νομικές συμβουλές.

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχτούν, επίσης, τα προγράμματα που σχετίζονται με την υποστήριξη μεταναστών και προσφύγων. Η Εκκλησία μπροστά σε αυτή την κατάσταση προσπαθεί να καλύψει έως έναν βαθμό τις ανάγκες κινητοποιώντας περισσότερους από 50.000 εθελοντές, ενώ απευθύνεται με συντονισμένες δράσεις σε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν με υλικά αγαθά.

Αυτήν τη στιγμή, η Εκκλησία διαθέτει συνολικά 2.070 μονάδες, οι οποίες στηρίζουν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μεταξύ αυτών στηρίζονται:

– 3.502 άτομα μέσα από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

– 58 γηροκομεία σε πόλεις αλλά και σε περιοχές, όπως, για παράδειγμα, στην Κόνιτσα, που καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης και σίτισης σε μοναχικούς ηλικιωμένους.

– 21 οικοτροφεία.

– 20 ξενώνες.

– 15 νοσοκομεία – ιατρεία.

– 150 κοινωνικά παντοπωλεία.

– 22 βρεφονηπιακοί σταθμοί.

– 258 πνευματικά κέντρα.

– 1.303 υποτροφίες, που δίνονται σε παιδιά που έχουν ανάγκη.

– 103 σχολές διαφόρων ειδικοτήτων.

– 75 φροντιστήρια σχολικών μαθημάτων.

– 13 ορφανοτροφεία.

– 15 ιδρύματα χρονίως πασχόντων.

– 15 κέντρα ψυχικής υγείας.

– 8 ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

– 2 άσυλα ανιάτων.

– 6 παιδικοί σταθμοί.

– 3 σχολεία.

– 6 φοιτητικές εστίες.

 

Εκτός αυτών, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια σημαντική δράση σε όλη τη χώρα για την επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι λόγω της κρίσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, λειτουργούν οργανωμένα 280 συσσίτια, τα οποία καλύπτουν 499.091 άτομα. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα συσσίτια που προσφέρουν πολλοί ναοί οι οποίοι στηρίζονται στην προσφορά και τον εθελοντισμό.

Την ώρα, δε, που οι ανάγκες αυξάνονται, τα έσοδα της Εκκλησίας έχουν μειωθεί δραστικά. Σύμφωνα με τον επίσκοπο Σαλώνων, στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά δύο τρίτα. Εάν κατά το παρελθόν τα έσοδα έφταναν στα 23 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα δεν ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια.

Ως λύση του προβλήματος από τη Σύνοδο προβάλλεται η αξιοποίηση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, με στόχο, όπως είχε πει και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, να διατεθούν υπέρ των φτωχών.

Η αξιοποίηση, όμως, αυτών των περιουσιακών στοιχείων έχει βαλτώσει εδώ και δεκαετίες, παρά τις καλές προθέσεις όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες αναγνωρίζουν το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Παλαιότερα ενδιαφέρον για επενδύσεις σε συνεργασία με την Εκκλησία είχαν εκδηλώσει επιχειρηματίες από τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Αμερική και το Κατάρ. Δυστυχώς, σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον, καθιστώντας και το μέλλον δυσοίωνο.

Αυτήν τη στιγμή, στις προτεραιότητες της Εκκλησίας είναι η αξιοποίηση ακινήτου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκτάσεις στην περιοχή της φασκομηλιάς, οικόπεδα στη Βουλιαγμένη, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε εκατοντάδες άλλες περιοχές. Ολα αυτά, όμως, παραμένουν σχέδια, αφού από τη μια η γραφειοκρατία και από την άλλη η έλλειψη και τα νομικά κενά ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν αφήνουν περιθώρια κινήσεων.

 

Σπάρτης Ευστάθιος: Αν περιοριστεί η κρατική χρηματοδότηση, θα έχουμε πρόβλημα

Η κρατική οικονομική ενίσχυση από τον ΕΟΠΥΥ μάς υποστηρίζει σε ποσοστό 55%. Αν, όπως λέγεται, περιοριστεί στο 30%, τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Η0δη αγκομαχούμε, αλλά δεν γονατίζουμε. Τα ιδρύματα της μητροπόλεως είναι 13. Το ένα έχει αναστείλει τη λειτουργία του και σήμερα λειτουργούν τα 12. Και τα 12, όμως, λειτουργούν όπως και πριν, δίχως να έχουν μειώσει την ποιότητα της προσφοράς τους στο ελάχιστο. Κι αυτό οφείλεται στην προσφορά του κόσμου, που είναι αληθινά συγκινητική. Ξαναλέω, όμως, ότι το πρόβλημα θα είναι τεράστιο, αν το κράτος αφανίσει τη δυνατότητα επιβίωσης από τους ασφαλισμένους. Και, βέβαια, το πρόβλημα αγγίζει και τους εργαζόμενους στα ιδρύματά μας, που είναι περίπου 160 άτομα. Από τους 100 ασθενείς στο Άσυλο Ανιάτων, μόνο οι 15 έχουν στενούς συγγενείς. Πονάω όταν βλέπω το κράτος, αντί να βοηθά, να ξεθεμελιώνει οτιδήποτε καλό στον τόπο. Ειδικά στο άσυλο ανιάτων, έχουμε προνοήσει για την επέκτασή του, με ένα πρότυπο κέντρο σε όλη την Ελλάδα, που θα προβλέπει τη νόσο Alzheimer, με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας 12 χρόνια νωρίτερα.

Πέρυσι, για να μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ιδρυμάτων, ξεσηκώσαμε την Ομογένεια, που ανταποκρίθηκε επίσης συγκινητικά, δίνοντας 280.000 δολάρια. Στο κοινωνικό έργο της μητρόπολης ενώθηκαν οι πολύ μορφωμένοι άνθρωποι, οι επιστήμονες, οι αξιωματούχοι με τους απλούς ιδιώτες και τους απλοϊκούς ανθρώπους του λαού, προσφέροντας ο καθένας ό,τι μπορούσε.

 

Άρτης Ιγνάτιος: Πρόβλημα η φορολόγησή μας με συντελεστή 26%

Το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι τα ιδρύματα της Εκκλησίας φορολογούνται ως επιχειρήσεις με 26%. Η Πολιτεία, χωρίς κανέναν προγραμματισμό και λόγο, επέβαλε μια τόσο υψηλή φορολογία, αδιαφορώντας για το έργο που επιτελούν και το πρόβλημα επιβίωσής τους.

Το γηροκομείο μας φιλοξενεί κοντά στους 50 συνταξιούχους του ΟΓΑ, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, και, αντί να επιδοτείται, φορολογείται ως κερδοσκοπική επιχείρηση! Με λιγοστούς, ευτυχώς, υπαλλήλους, αλλά με τη φροντίδα της διευθύντριας, δίνουμε αγώνα και δεν υπολειτουργούμε, ώστε να μη νιώσει κανείς στέρηση. Αναρωτιέμαι, όμως, για πόσο ακόμη; Έχουμε έρθει σε απελπισία, γιατί και τα ακίνητα, που έφερναν ένα σοβαρό έσοδο, τώρα, με την κρίση, έχουν μείνει ξενοίκιαστα.

 

Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Στο ξεκίνημα της κρίσης πολλά νέα παιδιά που ήρθαν για σπουδές στη Θεσσαλονίκη αντιμετώπισαν πρόβλημα διαμονής. Η μητρόπολη ανταποκρίθηκε και εξασφαλίσαμε στέγη για 23 φοιτητές Θεολογίας. Δυστυχώς, το ίδρυμα είναι πια γεμάτο, αλλά το πρόβλημα παραμένει για πολλές οικογένειες. Αν συνεχιστεί, όμως, η κατάσταση, αυτό το νούμερο θα μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό…

 

Εδέσσης Ιωήλ

Συντηρούμαστε από δωρεές και από το ξεκίνημα της κρίσης είχαμε μεγάλη μείωση των εσόδων, της τάξης περίπου του 30%. Κρατάμε το ίδρυμα παιδικής προστασίας κάνοντας μεγάλο αγώνα και με την εθελοντική εργασία όσων πιστεύουν στη δουλειά που γίνεται εδώ. Η διευθύντρια προσφέρει άμισθη εργασία και οι γιατροί μας βοηθούν όπως μπορούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ