Η θρησκευτική πίστη συνδέεται με θετικές επιπτώσεις στην φυσική, πνευματική και κοινωνική ευεξία ασθενών με καρκίνο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Cancer. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι μια ανάλυση ενός συνόλου άλλων μελετών που περιλαμβάνουν στοιχεία από πάνω από 44.000 ασθενείς, καταλήγοντας πως όσοι ανέφεραν μια ιδιαίτερα αυξημένη πνευματικότητα είχαν –στατιστικά- λιγότερα (ή λιγότερο σοβαρά στην εκδήλωση τους) συμπτώματα από την ασθένεια τους ή από την –επίπονη- θεραπεία. Ακόμη, η πνευματικότητα και η αντίστοιχη αίσθηση ευζωίας συσχετίζονται με λιγότερο άγχος και κατάθλιψη. Επίσης, η πίστη σε έναν καλοκάγαθο Θεό σχετίζεται με ένα καλύτερο επίπεδο κοινωνικής υγείας.

Η μελέτη διαπιστώνει επίσης και το αντίθετο. Όπως εξήγησε ο John Salsman, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών και Πολιτικής Υγείας στο Wake Forest School of Medicine στη Βόρεια Καρολίνα, η εμφάνιση υψηλών επιπέδων «έντασης» (ουσιαστικά αμφισβήτησης και αγωνίας) σε ότι αφορούσε την θρησκευτική πίστη και την πνευματικότητα συνδέεται με υποβάθμιση της υγείας.

 Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι οι γιατροί και γενικότερα οι υπηρεσίες περίθαλψης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το πώς μπορεί η θρησκευτική πίστη να επηρεάζει την κατάσταση του ασθενούς. Αν και η θετική συσχέτιση που διαπιστώνεται δεν είναι ευθεία (δηλαδή ότι η πίστη έχει άμεση θεραπευτική δράση) ο Salsman τονίζει πως οι γιατροί πρέπει να είναι πρόθυμοι να συζητήσουν με τον ασθενή τους τέτοια ζητήματα, καθώς η πνευματικότητα του επηρεάζει και την στάση του απέναντι σε μια μακροχρόνια θεραπεία ή σε επεμβατικές θεραπείες, αλλά και στο πως αντιμετωπίζει την ιδέα του θανάτου.