Άμεση ήταν η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί των λόγων που υποχρέωσαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην παραστεί στην Σύναξη των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας στην Ελβετία. Υπενθυμίζεται ότι τότε είχε αναφερθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε παραστεί λόγω "προσωπικών λόγων" ενώ αργότερα, σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ανακοινώθηκε ότι οι λόγοι ήταν κινήσεις υποβάθμισης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το Φανάρι στην ανακοίνωση του δημοσιοποίησε επιστολή του Αρχιεπισκόπου στην οποία πράγματι γίνοταν αναφορά σε προσωπικό κώλυμα. Σύμφωνα όμως με την διευκρινιστική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, την τότε επιστολη (Δεκεμβρίου του 2015) είχε ακολουθήσει νεότερη η οποία δεν αναφερόταν κάτι σχετικό. Μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα και η νέα επιστολή.

 

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

"Για την καλύτερη πληροφόρηση των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως, σχετικά με δημοσιεύματά τους που αναφέρονται στην εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Σύναξη των Προκαθημένων στη Γενεύη της Ελβετίας και, προκειμένου να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις:

Σας αποστέλλουμε από το αρχείο της Ιεράς Συνόδου ακριβές αντίγραφο της τελευταίας και τελικής επιστολής Της, με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2016, περί της εκπροσώπησης της Εκκλησίας μας στη Σύναξη των Προκαθημένων, η οποία πραγματοποιήθηκε από 21ης έως 28ης Ιανουαρίου 2016 στη Γενεύη της Ελβετίας.

Σε αυτήν δεν μνημονεύονται «προσωπικοί λόγοι» απουσίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ από την ανωτέρω Σύναξη, καθώς οι εντωμεταξύ συνθήκες δεν επέτρεπαν μια τέτοια αναφορά. Αυτονόητο είναι ότι τις οριστικές θέσεις του αποστολέα τις διαμορφώνει η τελική του επιστολή και όχι κάποια ενδιάμεση".

¨Οσο για την επιστολή με ημερομηνία 13/1/2016 έχει ως εξής: