Τον εμπρησμό του μουσουλμανικού τεμένους στη Δένεια καταδίκασε με αυστηρό τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, λέγοντας ότι τέτοιες πράξεις ενάντια σε χώρους λατρείας, είτε χριστιανικούς, είτε μουσουλμανικούς ή άλλους, δεν χαρακτηρίζουν ανθρώπους του τόπου μας ούτε σχετίζονται με τον πολιτισμό μας.

«Είτε πρόκειται για μια προβοκατόρικη ενέργεια, είτε πρόκειται για μια πράξη ακραίων στοιχείων, ή ανθρώπων που δεν σκέφτονται λογικά, δεν παύει η ενέργεια αυτή να αποτελεί μια καταδικαστέα πράξη ασέβειας σε ένα χώρο λατρείας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ «ανεπιφύλακτα επαναδιαβεβαιώνει ότι η Εκκλησία της Κύπρου υπήρξε πάντα, μέσα στη μακραίωνη ιστορία της και εξακολουθεί να είναι, κήρυκας της αγάπης, της αλληλεγγύης και της καταλλαγής». Ενώ θυμίζει ότι  η Εκκλησία της Κύπρου «ως θύμα η ίδια πράξεων ασέβειας, δεν μπορεί παρά να είναι θεματοφύλακας του σεβασμού της ετερότητας» ενώ «καταδικάζει με αποτροπιασμό οποιεσδήποτε πράξεις: στρέφονται ενάντια σε χώρους λατρείας, περιορίζουν τη θρησκευτική ελευθερία και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία διχαστικού κλίματος, έλλειψης εμπιστοσύνης και έντασης».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται εξάλλου ότι η φωτιά, που τέθηκε κακόβουλα τις πρωινές ώρες της Κυριακής, θυμίζει παρόμοια απόπειρα εμπρησμού του τεμένους Κιοπρουλού Χατζή Ιμπραχήμ Αγά, πριν από τέσσερα χρόνια, στη Λεμεσό.