Την προσφορά της τοπικής Εκκλησίας περιέγραψε στην εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

 «Όσον αφορά τα συσσίτια, αυτά υπάρχουν κατά βάση στις κατά τόπους ενορίες του νησιού. Η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου έχει το συσσίτιο στην ευαίσθητη περιοχή των Αγίων Αποστόλων με υπεύθυνο τον πατέρα Πάσιο. Πρόκειται για 170 μερίδες που διατίθενται ημερησίως και αποτελεί σε ετήσια βάση προσφορά επώνυμου ξενοδόχου. Εκ παραλλήλου, υπάρχουν μικρότερης δυναμικότητας συσσίτια στον Άγιο Παντελήμονα και σε άλλους ναούς», όπως είπε. Τα συσσίτια γίνονται πάντα με την συνδρομή από δωρεές και σε αυτά προσφύγουν συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σίτισης».

Εξαιρετική είναι επίσης η συμβολή του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης Ρόδου «Η Μέριμνα». Σύμφωνα με τα στοιχεία, 150 οικογένειες στη Ρόδο προσφεύγουν σε καθημερινή βάση για τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα, ενώ τις ημέρες των εορτών (Χριστούγεννα και Πάσχα) το Φιλόπτωχο Ταμείο προσφέρει ενίσχυση σε 700 περίπου οικογένειες.

 Οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα μεγάλοι για τη Ρόδο, που μπορεί να δείχνει πως δεν έχει προβλήματα και παρουσιάζει μια εικόνα οικονομικής άνεσης, ουσιαστικά όμως, πολλοί συμπολίτες μας και πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης Ρόδου έχει ως σκοπό την παροχή κάθε μορφής βοήθειας, όπως την οικονομική ενίσχυση απόρων οικογενειών και ατόμων. Έτσι παρέχει:

  • Την ιατροφαρμακευτική υποστήριξη ασθενών, την διευκόλυνση αυτών δια την εισαγωγή τους σε νοσηλευτικά ιδρύματα και την κατά το δυνατόν οικονομική κάλυψη δαπανών για τα προβλήματα υγείας τους.
  • Την κάλυψη οικονομικών δαπανών αεροπορικών ή ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για την μετακίνηση απόρων οικογενειών ή ατόμων.
  • Την οικονομική ενίσχυση μαθητών καλύπτοντας το καθημερινό τους κολατσιό ή οικονομική ενίσχυση φοιτητών καλύπτοντας κατά το μέτρο του δυνατό το ενοίκιό τους ή άλλα χρήσιμα για την φοιτητική τους σταδιοδρομία.
  • Την διανομή τροφίμων και ρουχισμού.
  • Την οργάνωση και λειτουργία παντοπωλείου με την ονομασία «Μέριμνα»
  • Την ενίσχυση με την παροχή τακτικών μηνιαίων βοηθημάτων οικονομικών, όταν οι υφιστάμενες συνθήκες (παρατεταμένη οικονομική ύφεση και ανεργία) καλύπτοντας ενοίκια σπιτιών, πληρωμές λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΡ.
  • Επίσης σημαντική είναι η προσφορά συσσιτίου στις Ενορίες των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Παντελεήμονος.

Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, «η Εκκλησία παραμένει ένας βασικός πυλώνας για την κοινωνία της Ρόδου, αλλά πάνω απ’ όλα, προσφέρει την ηθική και πνευματική βοήθεια σε όσους το ζητούν».