Αρχική » Ο Μητροπολίτης Ξάνθης στο Κονγκό, στο δημοτικό σχολείο που χτίστηκε με έξοδα της Μητρόπολης

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης στο Κονγκό, στο δημοτικό σχολείο που χτίστηκε με έξοδα της Μητρόπολης

από kivotos

Επίσκεψη πραγματοποιεί στο Κονγκό ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων -με την ευλογία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου, ώστε να δει από κοντά το δημοτικό σχολείο που κατασκεύασε η Μητρόπολη Ξάνθης στο χωριό Mikalayi στην περιοχή της Κανάγκα, του οποίου θα καλύπτει και τα έξοδα λειτουργίας.

Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου μαζί με τον ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Νικηφόρο, επισκέφθηκε την ενορία του Αποστόλου καί Ευαγγελιστή Μάρκου και στη συνέχεια την παραπλεύρως στεγαζόμενη Πανεπιστημιακή σχολή Πληροφορικής τού Ορθοδόξου Πανεπιστημίου τού Congo. Κατόπιν είχε την ευκαιρία να ευλογήσει τα παιδιά, τούς δασκάλους καί καθηγητές καί τούς παρόντας γονείς τού εξαταξίου Δημοτικού σχολείου και τού Γυμνασίου και Λυκείου. Τό σχολείο «Άγιος Μάρκος», δωρεά της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσας, λειτουργεί με την ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας και φιλοξενεί 1.100 μαθητές.

Στη συνέχεια Ο Σεβασμιότατος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιο, υπεύθυνο του Ιεραποστολικού Κέντρου της Κανάνγκα, αφίχθη το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στην Κανάνγκα., με μέλη της εξωτερικής Ιεραποστολής της Ι.Μ. Ξάνθης, τον π. Ιωακείμ Μούκανο, τον κ. Θεόδωρο Ξαντινίδη και την κ. Αναστασία Βορίδου.

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου ο κ. Παντελεήμων τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, κήρυξε το θείο λόγο και τόνισε ότι μέσα στον Ναό “όλοι είμαστε εν Χριστώ αδελφοί, μετέχουμε της Θ. Κοινωνίας και γινόμαστε πολίτες του ουρανού”. Ιδιαίτερα εντύπωση έκανε η παρουσία πολλών εκατοντάδων παιδιών στη θ. λειτουργία και η καθολική συμμετοχή του εκκλησιάσματος  στο ποτήριο της Ζωής.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος τέλεσε Τρισάγιο στους τάφους των ιεραποστόλων π. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου, π. Χαρίτωνος Πνευματικάκη και της πρώτης ιεραπόστολου στην Κανάνγκα αδελφής Όλγας Παπασαράντου, εκζητών τις πρεσβείες τους για την συνέχιση της Ιεραποστολής στην καρδιά της Αφρικής και για την προσωπική ζωή εκάστου χριστιανού. Πλήθη πιστών συνόδευαν τον Σεβασμιότατο ως την κατοικία του με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου ο Μητροπολίτης κατευθύνθηκε στό Mikalayi και στο δημοτικό σχολείο πού έκτισε καί εξόπλισε η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης. Σύσσωμο το χωριό υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο στην είσοδο τού δημοτικού σχολείου με ιαχές και τραγούδια. Ο ίδιος συγκινημένος ευχαρίστησε για την παλλαϊκή υποδοχή και την εγκαρδιότητα τών αισθημάτων, ομίλησε πατρικά και παραινετικά στα παιδιά και στους γονείς και μοίρασε σχολικά είδη, γλυκίσματα, εικόνες και μπάλες ποδοσφαίρου. Ευλόγησε τις σχολικές αίθουσες και το έργο των δασκάλων και τοποθέτησε ιδίαις χερσί την ελληνογαλλική κτιτορική πινακίδα.

Η ποιμαντική επίσκεψη τού Σεβασμιωτάτου είχε ως τελευταίο σταθμό το χωριό Τσιλούμπα και το ωραιότατο δημοτικό σχολείο «Κώστας Πάλλας» όπου οι μαθητές ανέμεναν τον Σεβασμιώτατο παρατεταγμένοι στην είσοδο.

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ