Τις ενέργειες του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σχετικά με την απαγόρευση στους εκπροσώπους της Εκκλησίας να επισκέπτονται τα δημόσια σχολεία  καταδίκασε με σφοδρότητα  ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος. «Ο κ. Φίλης πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η χώρα μας είναι συνυφασμένη με την Εκκλησία και την Ορθοδοξία» επισημαίνει σε γραπτή δήλωση του, για να συμπληρώσει πως «Η απαγόρευση λοιπών των εκπροσώπων της εκκλησίας να επισκέπτονται τα σχολεία και να αναπτύσσουν ισχυρή και άμεση σχέση και επαφή με τη νεολαία, την ώρα που δίνονται άδειες για δημιουργία Τζαμιών στην Αθήνα,  και για επισκέψεις των μαθητών σε μουσεία Ισλαμικής Τέχνης, δημιουργούν δυστυχώς συνειρμικά υπόνοιες για προσπάθεια αλλοίωσης του ορθόδοξου χαρακτήρα της χώρας».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καμμένου έχει ως εξής:

«Ο κ. Φίλης δυστυχώς προκαλεί για μια ακόμη φορά με τη συμπεριφορά και τις απόψεις του. Μετά τα περιστατικά με τα βιβλία Ιστορίας και τη γενοκτονία των Ποντίων ένα ακόμα σοβαρό γεγονός έρχεται για να προστεθεί στην ήδη μεγάλη και καθώς φαίνεται  ατελείωτη λίστα των σφαλμάτων στα οποία έχει υποπέσει ο Υπουργός Παιδείας. Αυτή τη φορά όμως μιλάμε για τη πρόκληση έντασης και διατάραξης των σχέσεων της Κυβέρνησης με την Εκκλησία την οποία τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε απερίφραστα. Η ανάσυρση της εγκυκλίου από το χρονοντούλαπο που κυκλοφόρησε στα σχολεία από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική και που αναφέρει ότι «η είσοδος τρίτων στο σχολείο για πραγματοποίηση εκδηλώσεων, παραστάσεων ή ομιλιών, όπως για  διεξαγωγή ερευνών σε  σχολικό πλαίσιο, απαιτεί τη σχετική έγκριση ώστε να υπάρχει έλεγχος των λόγων που οι κληρικοί επισκέπτονται τα σχολεία»  δεν είναι τυχαία. Με αυτό τον τρόπο και τη γραφειοκρατία πλέον που δημιουργείται δυστυχώς θέτονται αμέσως εμπόδια στους διευθυντές να ανοίξουν τα σχολεία τους αλλά και στους μαθητές να ζητήσουν την επίσκεψη εκπροσώπων της Εκκλησίας. Ο κ. Φίλης πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η χώρα μας είναι συνυφασμένη με την Εκκλησία και την Ορθοδοξία. Όπως άλλωστε το ίδιο το ισχύον Σύνταγμα αναφέρει, η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και μεταξύ άλλων έχει σκοπό την «ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης» των Ελλήνων. Η απαγόρευση λοιπών των εκπροσώπων της εκκλησίας να επισκέπτονται τα σχολεία και να αναπτύσσουν ισχυρή και άμεση σχέση και επαφή με τη νεολαία, την ώρα που δίνονται άδειες για δημιουργία Τζαμιών στην Αθήνα,  και για επισκέψεις των μαθητών σε μουσεία Ισλαμικής Τέχνης, δημιουργούν δυστυχώς συνειρμικά υπόνοιες για προσπάθεια αλλοίωσης του ορθόδοξου χαρακτήρα της χώρας.  Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει άμεσα επίσημη θέση σχετικά με τη νέα κρίση που έχει δημιουργηθεί προκειμένου τα σχολεία μας να αποτελούν πράγματι χώρους  ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων όπως ακριβώς είναι και το όραμα όλων όσων στοχεύουν στην αναβάθμιση της Παιδείας ως το ισχυρότερο όπλο για την αλλαγή της κοινωνίας μας προς το καλύτερο".

Όπως ο κ. Καμμένος αναφέρει, αφορμή για την αντίδρασή του στάθηκε το πρόσφατο γεγονός της απαγόρευσης από τους αρμόδιους φορείς της επίσκεψης του Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου σε σχολείο της Θεσσαλονίκης μετά από πρόσκληση του 15μελούς των μαθητών. Μάλιστα καθώς φαίνεται το γεγονός αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά αφού η ίδια απαγόρευση του υπουργείου είχε γίνει και στον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ Γαβριήλ να ομιλεί σε μαθητές της περιοχής του όπως συνήθιζε. Σύμφωνα μάλιστα με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο ο υπουργός Παιδείας, ζήτησε από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, να συμπληρώσουν σχετικό ερωτηματολόγιο και να το αποστείλουν στον προϊστάμενο του τμήματος εκπαίδευσης του υπουργείου, προκειμένου να εξακριβωθεί πόσες φορές μέχρι σήμερα ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, επισκέφτηκε νόμιμα γυμνάσια και λύκεια της μητροπόλεως για να μιλήσει σε μαθητές.