Αρχική » Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις επί τη εορτή των Φθιωτών Αγίων

Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις επί τη εορτή των Φθιωτών Αγίων

από kivotos

Από την Παρασκευή 18 Μαρτίου έχουν αρχίσει οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή των Φθιωτών Αγίων, η οποία αποτελεί προοίμιο της μεγάλης Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεο­τό­κου, κα­­­τά την οποία πανηγυρίζει ο ομώνυμος Μητροπολιτικός Ιερός Ναός στη Λαμία.

Από Ιερές Μονές της Φθιώτιδος και Ιερούς Ναούς, αλλά και εκτός αυτής, όπου φυλάσσονται τα Τίμια Λείψανα των Φθιωτών Αγίων, μεταφέρθηκαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και στις 6 το απόγευμα εψάλει δέηση και εν πομπή και εναπετέθησαν στον Μητροπολιτικό Ναό.

Ο λαός της Φθιώτιδος υποδέχθηκε και αυτή τη φορά με ιερό ενθουσιασμό και έκδηλη  κατάνυξη τα αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων και εναπέθεσε μαζί με τον ευλαβικό ασπασμό και την μυστική προσευχή της ψυχής του στις πρεσβείες των Φθιωτών Αγίων.

Την Α΄ Στάση του Ακαθίστου Ύμνου απήγγειλε μετά κατανύξεως ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Ευαγγελιστρίας ο προσκεκλημένος και φιλοξενούμενος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικολάου, Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων, ο οποίος και προεξήρχε της Ιερής Ακολουθίας.

Προ το τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος καλωσόρισε  στην Μητρόπολη Φθιώτιδος τον Τήνιο τη καταγωγή Θεοφιλέστατο, με τον οποίο συνδέεται παιδιόθεν, από τότε που υπηρετούσε ως Ιεροκήρυξ στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου. Επίσης τόνισε τους πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν την Μητρόπολη Φθιώτιδος με την Εκκλησία της Αλεξανδρείας και υπογράμμισε την συμβολή της τοπικής Εκκλησίας στο ιεραποστολικό έργο, ευχήθηκε δε στον Θεοφιλέστατο επιτυχία προς δόξαν Θεού εις το Ιεραποστολικό έργο του, στην νεοσυσταθείσα Επισκοπή της Δυτικής Αφρικής.

Ο Θεοφιλέστατος με τη σειρά του ευχαρίστησε για την πρόσκληση τονΠοιμενάρχη, ο οποίος υπήρξε όπως σημείωσε ο Θεοφιλέστατος ο πρώτος του Πνευματικός και Εξομολόγος κατά τα παιδικά του έτη. Αναφέρθηκε επίσης στη δύναμη της θεομητορικής πρεσβείας της Κυρίας Θεοτόκου υπέρ της σωτηρίας του Κόσμου, του Γένους  και της εμπερίστατης κοινωνίας μας. Με ιστορικότητα και απλότητα μετέφερε την ορθόδοξη θεολογία για την Παναγία μας, αλλά και για την τιμή των αγίων, και φιλοτέχνησε την Παναγία Μορφή της Μεγάλης Μητέρας όλων των Χριστιανών. Δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο και τον Φθιωτικό λαό για την πολύτιμη συναρωγή του στο ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν.

Εν τω μεταξύ ατέλειωτη ήταν κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας η συρροή και η διέλευση των εκκλησιαζομένων και των προσκυνητών, γεγονός το οποίο ενεποίησε ζωηροτάτη εντύπωση στον φιλοξενούμενο Ιεράρχη, ο οποίος θα παραμείνει για τρεις ημέρες στην  πόλη της Λαμίας και θα συμμετάσχει στις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν των Φθιωτών Αγίων.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ