Εθιμοτυπική συνάντηση είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Καθλίν Αν Ντόχερτι. 

Σύμφωνα με πηγές της Αρχιεπισκοπής, η κ. Ντόχερτι ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και επαναβεβαίωσε για τις αμερικανικές προσπάθειες, προς υποστήριξη μιας λύσης που θα επανενώνει τη νήσο σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξέφρασε την ανησυχία του για την καθυστέρηση που υπάρχει στις εκταφές λειψάνων και στην ταυτοποίηση αγνοουμένων, ενώ μίλησε στην κ. Ντόχερτι για μοναδικές του εμπειρίες με τους εγκλωβισμένους στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2014.

Η κ. Ντόχερτι είπε στον Αρχιεπίσκοπο ότι η Τουρκία έχει επιτρέψει τις εκταφές σε τριάντα στρατιωτικές τοποθεσίες, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη επαρκών πόρων στη ΔΕΑ.

Σε σύντομη δήλωσή της, η κ. Ντόχερτι χαρακτήρισε μεγάλη τιμή τη συνάντηση με τον προκαθήμενο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ.

«Εχω ακούσει στην Κύπρο υπέροχα πράγματα για σας και ως Νεοϋορκέζα και Αμερικανίδα είμαι υπερήφανη που είμαι εδώ με τον Αρχιεπίσκοπο να μιλήσουμε και να εργαστούμε μαζί για την Κύπρο. Τι μεγάλη χώρα είναι και τι μπορούμε να κάνουμε μαζί».

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ προτίθενται να βοηθήσουν και οικονομικά στη χρηματοδότηση της λύσης, η κ. Ντόχερτι υπενθύμισε τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν οικονομική και τεχνική βοήθεια στην Κύπρο.

Τη χαρά του για τη συνάντηση εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, που μίλησε θερμά για την Αμερικανίδα Πρέσβειρα. «Είναι ήδη έξι μήνες στο νησί και αγαπά την Κύπρο ως τόπο, το λαό και την κουλτούρα της, αλλά κι ως πρόκληση. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει το καλύτερο».

Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος προσκάλεσε την κ. Ντόχερτι στη συναυλία που θα δώσουν στην Κύπρο τον Ιούλιο, η Αρχιεπισκοπική Χορωδία Νέα και η Βυζαντινή Χορωδία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.