Φέτος ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ακολουθία του Νιπτήρος, όπου είθισται να πλένει τα πόδια κάποιων πιστών, σε αναπαράσταση της πράξης του Ιησού προς τους μαθητές του, άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το τυπικό. Καθώς διάλεξε να πλύνει τα πόδια δώδεκα μεταναστών από διάφορες χώρες και με διαφορετικές θρησκείες, σε έναν καταυλισμό που βρίσκεται στο Castelnuovo di Porto λίγο έξω από την Ρώμη.

Η τελετή γινόταν για δεκαετίες με δώδεκα άνδρες να συμμετέχουν, καθώς απαγορευόταν η συμμετοχή των γυναικών. Στις αρχές του χρόνου ο Πάπας Φραγκίσκος άλλαξε αυτή την παράδοση επιτρέποντας και στις γυναίκες να συμμετέχουν.

Όπως έγινε γνωστό από το Βατικανό, στην φετινή τελετή συμμετείχαν τέσσερις γυναίκες και οκτώ άνδρες. Ανάμεσα στις γυναίκες ήταν μία Ιταλίδα που εργάζεται στον καταυλισμό και τρεις γυναίκες από την Αιθιοπία, χριστιανικού θρησκεύματος (Κόπτες). Στους άνδρες ήταν τρεις Καθολικοί από την Νιγηρία, τρεις Μουσουλμάνοι (από το Μάλι, την Συρία και το Πακιστάν), και ένας Ινδός.

Η τελετή ήταν φορτισμένη σε συμβολισμούς, με τον Πάπα να δηλώνει μετά το τέλος της ότι «Όλοι μας, μουσουλμάνοι, ινδουιστές, καθολικοί, κόπτες, ευαγγελιστές  δεν είμαστε παρά παιδιά του ίδιου Θεού που θέλει να ζούμε σε ειρήνη μεταξύ μας». Και συνέχισε αναφερόμενος στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες: «Πίσω από αυτή την πράξη βρίσκονταν άνθρωποι που πωλούν όπλα, που μετακινούν παράνομα πληθυσμούς, που θέλουν αίμα και όχι ειρήνη, που θέλουν πόλεμο και όχι αδελφοσύνη». Μάλιστα παρομοίασε τις πράξεις όσων υποκινούν τη βια με τον Ιούδα και θύμησε πως "πίσω από τον Ιούδα υπήρχαν και άλλοι, εκείνοι που του έδωσαν τα 30 αργύρια".