Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ. Ιωάννης, προσκεκλημένος της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου ώστε να παραστεί της πανηγύρεως εις την Ι. Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, Κολυμβάρι, και να προεξάρχει σε Θεία Λειτουργία στην επίσης εορτάζουσα Ι.Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης, μίλησε σε πολυπληθές ακροατήριο εις την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, με θέμα: «Η αγάπη πίσω από τα σίδερα».

Αφού ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Κισάμου και Σελίνου δια την πρόσκληση, σημείωσε: «… Ο άνθρωπος είναι δημιουργημένος ακόρεστα να βλέπει τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια. Τρία χρόνια στην φυλακή δεν είδα τα αστέρια. Τα παράθυρα έβλεπαν στον τοίχο που περιβάλλει την φυλακή. Ξέρετε τι σημαίνει να μην μπορείτε να κοιτάξετε τον ουρανό την νύκτα; Ο Θεός μας οδηγεί σε εμπειρίες που δεν έχουμε φανταστεί. Ο πνευματικός άνθρωπος οφείλει να διακρίνει τι είναι το θέλημα του Θεού και να το ακολουθεί. …Μέσω των παθών και παθημάτων ο Θεός σώζει τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος σώζεται μέσω της στενής πύλης. …Ποινή δεν είναι που είσαι φυλακισμένος, αλλά που ζεις σε τέτοια αταξία που επικρατεί το χάος. Το φάρμακο για κάθε κατάσταση είναι η υπομονή. …Πώς να δείξεις αγάπη σε κάποιους που σου αφαίρεσαν την ελευθερία αφού η ίδια η αγάπη είναι ελευθερία; Παράδοξο γεγονός. Κατέληξα τελικά στο συμπέρασμα πως το να μην εκδικηθείς για την κακοποίηση είναι στην ουσία άσκηση, αγώνας και χρειάζεται πολύς κόπος και προσευχή. Ζητούσα στην προσευχή μου όχι ελάφρυνση από την ποινή που μου είχε επιβάλει το καθεστώς, αλλά να μου δίδει ο Θεός Χάρι να αντέχω». Ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Σκοπίων κ. Ιωάννη συνεπήρε το ακροατήριο και προκάλεσε ρίγη συγκινήσεως και θαυμασμού.

Ο. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος καλωσόρισε και χαιρέτισε τον Μακαριώτατο κ. Ιωάννη ως «Σύγχρονο μάρτυρα της πίστεως και της αληθείας». «Σας ευχαριστούμε Μακαριώτατε, σημείωσε, διότι σε εποχές όπου οι μαστροχαλαστές των καιρών μας ονειρεύονται να χτίσουν μία Ελλάδα, μια Πατρίδα, άθεη και άθρησκη, εσείς μας δείχνετε τον δρόμο και τον τρόπο που καλούμεθα να πολιτευτούμε». Παρόντες ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος εξέφρασε την πολύ χαρά του δια τον παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου στην Κρήτη «Μας δίδει μεγάλη χαρά η έλευση σας στο νησί μας. Χαιρόμαστε να βλέπουμε το χαρούμενο πρόσωπο σας. Όλο αυτό τον καιρό παρακολουθούσα την δοκιμασία σας και συνοδοιπορούσα», δήλωσε.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος. Την εκδήλωση συντόνισε ο γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Ζορμπάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, ως επίσης και εις την μαρτυρική πορεία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιωάννου.

 

Την ομιλία του Αρχιεπίσκοπου κ. Ιωάννη μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: