Το άγνωστο ολοκαύτωμα  των Ρομά από τους Ναζί αναδείχθηκε μέσα από την Ημερίδα, με τίτλο «Το ολοκαύτωμα των Ρομά- Η άγνωστη πλευρά της Ευρωπαϊκής ιστορίας», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Απριλίου, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, στον Βόλο. Την Ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, το Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου της κοινωφελούς επιχείρησης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και το Εργαστήριο Εκπαίδευσης & Επικοινωνίας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα πλαίσια του τοπικού δικτύου υποστήριξης στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στην πόλη του Βόλου.

Στην Ημερίδα αναδείχθηκαν άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Ρομά, σύμφωνα με την οποία, στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου εξοντώθηκαν 1.000.000 στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των χιτλερικών, ενώ ενεργή ήταν συμμετοχή τους στην Αντίσταση, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Αναδείχθηκαν, επίσης, οι προσπάθειες που καταβάλλονται, τα τελευταία χρόνια, για την ισότιμη κοινωνική συμμετοχή των Ρομά, κόντρα στην προκατάληψη και στον ρατσισμό, που έχουν ως αποτέλεσμα, στην Μαγνησία το 80% των παιδιών Ρομά να πηγαίνουν στο σχολείο.

Στην Ημερίδα μίλησαν ο Επίσκοπος Σλαυονίας κ. Ιωάννης, από το Πατριαρχείο Σερβίας, ο κ. Αθανάσιος Γκότοβος, Καθηγητής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κ. Εύα Πολίτου, Εκπαιδευτικός - Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Γιάννης Γεωργίου, Κοινωνιολόγος. Στο τέλος της Ημερίδας, η ομάδα μαθητών Ρομά του Αλιβερίου «Ρομαλέοι», παρουσίασαν ιστορικές μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα, σε σκηνοθεσία του Δρ. Στέλιου Πελασγού, αφηγητή, παιδαγωγού και συγγραφέως.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις ποιμαντικές δράσεις που η τοπική Εκκλησία ανέλαβε τα τελευταία χρόνια προς την τσιγγάνικη κοινότητα της περιοχής μας, όπως «η ίδρυση της ποδοσφαιρικής ομάδας «Δημητριάς», αποτελούμενη αποκλειστικά από Ρομά, η δημιουργία, από κοινού με το Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου Μαγνησίας, την κοινωφελή επιχείρηση ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και το Εργαστήριο Εκπαίδευσης & Επικοινωνίας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τοπικού δικτύου υποστήριξης στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στην πόλη του Βόλου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης κυρίως των εκπαιδευτικών αναγκών παιδιών Ρομά στην πόλη του Βόλου.  Η συλλογική αυτή προσπάθεια θέλησε να καλύψει τα κενά του εκπαιδευτικού συστήματος και των θεσμικών φορέων της Πολιτείας και να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την κοινότητα των Ρομά, οδηγώντας τα μέλη της στην περιθωριοποίηση και την παραβατικότητα.

Κοινός στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι η ενσωμάτωση των παιδιών αυτών στην κοινωνία του Βόλου, ώστε να αποτελέσουν θετικό πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, προσφέροντας παράλληλα στοιχεία πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, μέσω θεατρικών παραστάσεων, ραδιοφωνικών εκπομπών και συμμετοχής σε καλλιτεχνικούς θεσμούς.

Κοινή ελπίδα όλων μας, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, είναι τέτοιες δράσεις να καταπολεμήσουν νοοτροπίες ρατσισμού και ξενοφοβίας, οι οποίες, όταν αφέθηκαν ανεξέλεγκτες, χωρίς πνευματικές, αλλά και πολιτικές αντιστάσεις, δηλητηρίασαν ολόκληρες κοινωνίες και οδήγησαν σε απίστευτα εγκλήματα».

Αξίζει αν σημειωθεί ότι ο κ. Ιγνάτιος, την προηγούμενη ημέρα, τέλεσε την Ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών στα πρώην εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως μας στο Αλιβέρι Ν. Ιωνίας. Αμέσως μετά, στον ίδιο χώρο, προβλήθηκα στη γλώσσα των Ρομά, η ταινία «Η ζωή του Χριστού».