Καθοριστικό ρόλο στην παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου στο νησί της Λέσβου διαδραμάτισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος αθόρυβα εργάζεται για τη διεθνοποίηση του προσφυγικού προβλήματος και την κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του στο "Εθνος" ο Νίκος Τσίτσας, με λεπτούς χειρισμούς, αλλά με επιμονή και υπομονή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Εκκλησία της Ελλάδος εκτός του έργου που προσφέρουν στο εσωτερικό της χώρας για την υποδοχή των προσφύγων σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε δράσεις διεθνοποίησης του προβλήματος προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν η παγκόσμια κοινή γνώμη και οι πολιτικές ηγεσίες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος που έχει χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον περασμένο μήνα, και με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Συνόδου, είχε αποστείλει επιστολές στον πρόεδρο της ΕΕ Ζ.-Κλ. Γιούνκερ, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στους επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών και των άλλων θρησκειών με στόχο να διεθνοποιήσει το προσφυγικό πρόβλημα και να κινητοποιήσει πολιτικές ηγεσίες και Εκκλησίες στην κατεύθυνση επίλυσης των θεμάτων που προκαλεί ο πόλεμος στη Συρία.

 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται με την κυβέρνηση και προσφέρει χρήματα και πόρους για τη δημιουργία των καταυλισμών και την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς και με κυβερνητικά στελέχη είχε εκφράσει την πρόθεση της Εκκλησίας να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου απάντησε αμέσως το Βατικανό. Λίγες ημέρες μετά την αποστολή της επιστολής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ζήτησε να τον δει ο πρεσβευτής του Βατικανού στην Αθήνα, ο Αποστολικός Νούντσιος, ο οποίος μετέφερε την πρόθεση του Πάπα να έρθει στην Ελλάδα και να επισκεφθεί ένα ελληνικό νησί που βιώνει την κρίση.

Αρχικά συζητήθηκε να γίνει η επίσκεψη στο νησί της Σάμου, όπου το Κέντρο Ταυτοποίησης λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατόπιν συνεννοήσεων και με τις ελληνικές Αρχές προκρίθηκε το νησί της Λέσβου κυρίως για συμβολικούς λόγους, αφού δεκάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ακτές του ελληνικού νησιού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χειρίστηκε με λεπτό τρόπο το θέμα της επίσκεψης του Πάπα για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες από την επίσκεψη του προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας στη Λέσβο. Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο την περασμένη Δευτέρα για την πρόθεση του Πάπα να επισκεφθεί το νησί και αποφασίστηκε να γίνει δεκτό το αίτημα του προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας καθώς η επίσκεψη δεν θα γίνει για θρησκευτικούς, αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους και θα είναι ολιγόωρη.

Την τελική πρόσκληση στον Πάπα δεν την απέστειλε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, καθώς προσκαλείται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως αρχηγός του κράτους του Βατικανού.

Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρότεινε στην Ιερά Σύνοδο να προσκληθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Λέσβο, υποστηρίζοντας ότι «η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, της ανάληψης των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των λοιπών δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας», όπως αναφέρει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Η πρόσκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε αρχικά γιατί κρίθηκε αναγκαίο να είναι παρών και ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επίσκεψη του Πάπα, καθώς το νησί της Λέσβου ανήκει διοικητικά στην Αρχιεπισκοπή, αλλά εντάσσεται στις ονομαζόμενες «Νέες Χώρες» που βρίσκονται υπό την πνευματική καθοδήγηση του Φαναρίου.

Παράλληλα η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που αποδέχτηκε την πρόταση, και του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο θα προσδώσουν σαφώς μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσπάθεια για ευαισθητοποίηση στο προσφυγικό πρόβλημα σε όλη την υφήλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος στην απόφασή της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου».

 

Από τη Ρώμη
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα έρθει με απευθείας πτήση από τη Ρώμη στη Λέσβο, όπου θα μείνει σχεδόν τρεις ώρες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής στο νησί.

Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι με βάση την παράδοση των ρωμαιοκαθολικών θρησκευτικών ηγετών σε ανάλογες περιπτώσεις, ο Πάπας θα εισέλθει στη θάλασσα με παπική αμφίεση.

Εάν βέβαια δεν είναι δυνατόν για πρακτικούς λόγους, ο Πάπας Φραγκίσκος θα περιηγηθεί με σκάφος, αναπέμποντας την προσευχή του υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όσων χάθηκαν προσπαθώντας να φθάσουν στα ελληνικά παράλια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος με την απόφασή τους να προσκαλέσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Λέσβο είχαν ως στόχο να συμβολίσουν την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών.