Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Le Figaro o Πάπας Φραγκίσκος μίλησε με τους δημοσιογράφους που τον ακολουθούσαν μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε πίσω στη Ρώμη, μετά την ολιγόωρη, ιστορική του επίσκεψη στους καταυλισμούς των προσφύγων στη Λέσβο. Στην πτήση ήταν και τρεις οικογένειες Σύρων μουσουλμάνων που ο Πάπας αποφάσισε να μεταφέρει ο ίδιος στη Ρώμη. Μάλιστα όταν το αεροπλάνο έφθασε στο αεροδρόμιο της Ρώμης, ο Φραγκίσκος κατέβηκε πρώτος τα σκαλιά για να υποδεχθεί εκείνος συμβολικά τις οικογένειες.

Μέσα στο αεροπλάνο, ο Πάπας εξήγησε το παρασκήνιο αυτής της πρωτοφανούς πρωτοβουλίας. «Δεν επέλεξα ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς. Αυτές οι τρεις οικογένειες είχαν έτοιμα τα χαρτιά τους. Σε μια πρώτη λίστα που μου έδωσαν υπήρχαν δύο οικογένειες χριστιανών αλλά δεν είχαν νομιμοποιήσει τα χαρτιά τους. Δεν πρόκειται λοιπόν για χάρη. Και αυτοί οι 12 είναι παιδιά του Θεού και εγώ κάνω χάρη σε παιδιά του Θεού» είπε ο Πάπας.

«Δεν υπάρχει καμία πολιτική αιχμή» πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, εξήγησε ο Πάπας στους δημοσιογράφους. Αυτό το ταξίδι είναι μια ανθρωπιστική παρέμβαση. «Η ιδέα μου υποβλήθηκε από τους συνεργάτες μου την περασμένη εβδομάδα και την δέχτηκα αμέσως γιατί κατάλαβα ότι προερχόταν από το Αγιο Πνεύμα» είπε ο Πάπας.  «Όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανονισμούς. Οι τρεις κυβερνήσεις, το Βατικανό, η Ιταλία και η Ελλάδα συμφώνησαν και έδωσαν βίζα» πρόσθεσε.

Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τις δυσκολίες ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, ο Φραγκίσκος απάντησε:
«Κάποιοι τρομοκράτες που έκαναν δολοφονικές πράξεις είναι γιοί και ανιψιοί ανθρώπων που γεννήθηκαν στην Ευρώπη. Τι συνέβη; Πιστεύω ότι η πολιτική ενσωμάτωσης είναι θεμελιώδης. Και σήμερα η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί αυτή την ικανότητα που είχε πάντοτε να ενσωματώνει. Πάντα έρχονταν πρόσφυγες στην Ευρώπη, αυτό εμπλουτίζει τον πολιτισμό».

Όταν τον ρώτησαν τι πιστεύει για το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη ο Φραγκίσκος δήλωσε: «Κατανοώ ότι οι λαοί και οι κυβερνήσεις έχουν κάποιο φόβο. Τους καταλαβαίνω. Πρέπει, εξάλλου, να είμαστε πολύ υπεύθυνοι όταν δεχόμαστε ανθρώπους. Και αυτή η υπευθυνότητα έχει να κάνει με το πώς ενσωματώνονται αυτοί οι άνθρωποι». Και πρόσθεσε: «Πάντοτε έλεγα ότι το να υψώνουμε τείχη δεν είναι λύση. Είδαμε πτώση τοίχους  τον περασμένο αιώνα. Δεν επιλύει κανένα πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε γέφυρες. Αλλά οι γέφυρες χτίζονται με έξυπνο τρόπο. Γίνονται με διάλογο και ενσωμάτωση. Καταλαβαίνω το φόβο, αλλά το να κλείνουμε τα σύνορα δεν επιλύει τίποτα. Σε βάθος χρόνου μπορεί να κάνει κακό στον ίδιο το λαό». Και κατέληξε με μια έκκληση προς την Ευρώπη: «Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να ξεκινήσει πολιτικές φιλοξενίας, ενσωμάτωσης, ανάπτυξης, εργασίας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτά τα στοιχεία είναι οι γέφυρες που θα μας οδηγήσουν να μην υψώνουμε τείχη. Αλλά επαναλαμβάνω, ότι κατανοώ απόλυτα τον φόβο».