Αρχική » Διοργάνωση δημοπρασίας τη Μεγάλη Τρίτη

Διοργάνωση δημοπρασίας τη Μεγάλη Τρίτη

από kivotos

Της Λητώς Μησιακούλη

 

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας των Παθών, και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τρίτη, ο οίκος Bonhams, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία ArtExpertise, αποφάσισε να πραγματοποιήσει δημοπρασία Greek Sale. Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως εξήγησε τηλεφωνικά ο υπεύθυνος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης, δεν ασχολείται με τη δραστηριότητα αυτή, καθώς λαμβάνει χώρα σε βρετανικό έδαφος, όπου κυριαρχεί το καθεστώς της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Ωστόσο, έχουν προκληθεί μικροαντιδράσεις, καθώς κάποιοι θεώρησαν πως επηρεάζεται αρνητικά η πολιτιστική-θρησκευτική εικόνα της Εκκλησίας, από τη στιγμή που «αξιοποιείται» η πιο σημαντική εβδομάδα της ελληνικής Ορθοδοξίας.

Όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει, η ομάδα του οίκου, που αποτελείται από Έλληνες, σαφώς και δεν είχε στόχο να προκαλέσει σύγχυση κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Το πιο πιθανό είναι μοναδικό σκεπτικό να ήταν να βρεθεί μια βολική ημερομηνία για τους Έλληνες που ενδεχομένως έχουν σκοπό να ταξιδέψουν έως τη βρετανική πρωτεύουσα για τις διακοπές τους, ώστε να τονωθεί η ελληνική αγορά.  

 

Ο «Άγιος Γεώργιος» του Θεόφιλου

Το σπουδαίο έργο του Θεόφιλου (Χατζημιχαήλ) με θέμα τον Άγιο Γεώργιο εντοπίστηκε ανάμεσα στα έργα που θα δημοπρατηθούν στις 26 Απριλίου στο Λονδίνο, σε δημοπρασία Greek Sale του Οίκου Bonhams. Πρόκειται για φυσική χρωστική ουσία πάνω σε καμβά, με διαστάσεις 40,5 x 52 εκ., που δείχνει τον Άγιο Γεώργιο έτοιμο να καρφώσει στο φλογοβόλο στόμα του δράκου το δόρυ, μπροστά στο βασιλικό μπαλκόνι του παλατιού, όπου το βασιλικό ζεύγος και η διασωθείσα πριγκίπισσα παρακολουθούν τη σκηνή. Ο δράκος τυλίγει με την ουρά του τα πόδια του λευκού αλόγου που ιππεύουν ο Άγιος Γεώργιος με ένα παιδί, σκλάβο, που είχε απελευθερώσει προηγουμένως και θα τον μετέφερε πίσω στη μητέρα του, στο νησί της Λέσβου.

Το έργο έχει καταλογογραφηθεί με τον αγγλικό τίτλο «Saint George», ενώ αναφορικά με την προέλευσή του αναφέρεται ιδιωτική συλλογή στην Αθήνα αλλά και παλαιότερη εμφάνισή του σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s.,το 1998, από όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, αποκτήθηκε από τον σημερινό κάτοχο και πωλητή. Το θέμα του έργου, ο Άγιος Γεώργιος που σκοτώνει τον δράκο με τις φλόγες, εκτός από βυζαντινής προέλευσης, συναντάται σε αμέτρητες παραδόσεις και ιστορίες. Όπως αναφέρει ο κατάλογος της επερχόμενης δημοπρασίας, το θέμα του Αγίου Γεωργίου και η σκηνή που σκοτώνει τον δράκο ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. Τον 15ο αιώνα, ο ζωγράφος Άγγελος έδωσε νέα διάσταση στο θέμα, εντάσσοντας ιταλικά στοιχεία.

 

Χωρίς άδεια εξαγωγής

«“Ο Άγιος Γεώργιος” του Θεόφιλου αντανακλά τη βαθιά αίσθηση της ελληνικότητας που είχε ο ζωγράφος, ως πολιτιστική οντότητα, από την αρχαιότητα έως τη χριστιανική εποχή», αναφέρουν οι ειδικοί του οίκου που εξέτασαν το έργο. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με την αγορά των εικόνων, λόγω της ελληνικής νομοθεσίας το έργο του Θεόφιλου δεν μπορεί να εξαχθεί από την Ελλάδα και θα βρίσκεται στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Greek Sale. Η τιμή εκτίμησης που συμφωνήθηκε μεταξύ του πωλητή και της ομάδας του οίκου κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 30.000 στερλινών (25.000-37.000 ευρώ).
Στην ίδια δημοπρασία εμφανίζεται προς πώληση και ένα έργο του Γιώργου Δέρπαπα, με θρησκευτικό θέμα. Έχει τίτλο «Cosmic», τα υλικά του είναι ακρυλικό και φύλλα χρυσού και οι διαστάσεις του 111,5 x 89 εκ. Έχει εκτιμηθεί μεταξύ των 6.000 και 8.000 στερλινών (7.400-9.900 ευρώ).

 

Μεγάλη ζήτηση για τη «Σταύρωση» του Κόντογλου

Στην προσεχή δημοπρασία Greek Sale του οίκου Bonhams θα αλλάξει χέρια μια εικόνα με θέμα τη Σταύρωση του Χριστού. Στον σχετικό κατάλογο τιτλοφορείται «Crucifiction», ενώ αναφέρεται ότι φέρει υπογραφή, αφιέρωση και χρονολογία «1961» στο κάτω δεξί μέρος. Είναι τέμπερα σε hardboard, με διαστάσεις 56,5 x 53 εκ., και αναμένεται να αγγίξει τιμή πώλησης από 8.000 έως 12.000 στερλίνες (9.900-15.000 ευρώ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ