Μέσα σε κλίμα Αναστάσιμης χαράς και σύμφωνα με την Αγιορείτικη παράδοση, γιορτάσθηκε την Τρίτη ημέρα της Διακαινησίμου, η κατά θαυμαστό τρόπον εύρεση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης στην Ιερά Μονήν των Ιβήρων - Αγίου Όρους.

Πλήθος ευλαβών προσκυνητών από πολλά μέρη της υφηλίου, προσήλθαν και εφέτος με ευλάβεια πολλή για να λάβουν τη χάρη και την ευλογία της Παναγίας της Πορταϊτίσσης.

Την παραμονή της εορτής, στις 2 Μαΐου 2016, έγινε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής των Ιβήρων ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η Ακολουθία του Όρθρου και ο Αγιασμός στη Φιάλη της Μονής, και εν συνεχεία η Εικόνα, συνοδεία όλων των προσκυνητών, λιτανεύτηκε στα κτήματα και στα παρεκκλήσια γύρω από τη μονή.

Η λιτάνευση κατέληξε στο Κάθισμα της Μονής όπου ετελέσθη η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λαγκαδά και με τη συμμετοχή των Καθηγουμένων των Ιερών Μονών Ιβήρων Αρχιμανδρίτου π. Ναθαναήλ, και Εσφιγμένου π. Βαρθολομαίου, του προηγουμένου της Ι.Μ. Ιβήρων π. Βασιλείου, καθώς και άλλων ιερομονάχων και διακόνων από πολλές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας.

Εν συνεχεία η Εικόνα μεταφέρθηκε στο Αγίασμα και τοποθετήθηκε στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση την ακούμπησε ο όσιος Γαβριήλ το 1004, όταν την πήρε από τη θάλασσα. Εκεί έγινε και η διανομή του Αντιδώρου και κατόπιν και πάλι λιτανευτικώς επέστρεψε στην Ιερά Μονή όπου και τοποθετήθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής των Ιβήρων, προτού επιστρέψει μετά από λίγες ημέρες στο Ιερό Παρεκκλήσιό Της, από όπου και φυλάττει συνεχώς τους μοναχούς αλλά και όλους τους ευλαβείς Χριστιανούς μεσιτεύοντας αδιαλείπτως προς τον Υιόν και Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν.