Αρχική » 72 χρόνια από την ανατίναξη της Ιεράς Μονής Αντινίτσης

72 χρόνια από την ανατίναξη της Ιεράς Μονής Αντινίτσης

από kivotos

Ήταν Δευτέρα του Πάσχα του έτους 1944, όταν οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις ανατίναξαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς την ιστορική και άλλοτε ακμάζουσα Ιερά Μονή Αντινίτσης η οποία βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Όθρυς στη Φθιώτιδα.

Εχθές, Τρίτη του Πάσχα, 72 χρόνια μετά, εις ανάμνησιν της θυσίας των αθώων θυμάτων της θηριωδίας, στο νέο Καθολικό της Ιεράς Μονής, το οποίο είναι αντίγραφο του παλαιού περίλαμπρου Καθολικού του ΙΕ΄ αιώνος, τελέσθηκε  πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικολάου, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών της Μητρόπολης. 

Στην Αναστάσιμη θεία Λειτουργία έψαλε Βυζαντινός χορός υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Σεραφείμ Κυρίτση και παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Ελευθέριος Παπαδόπουλος, ο Διοικητής του 36ου Λόχου Διαβιβάσεων Ταγματάρχης κ. Γεώργιος Καρπέτας, άλλοι εκπρόσωποι φορέων και πλήθος προσκυνητών.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Κυρίου και τα γεγονότα που ακολούθησαν και ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της τοπικής  Εκκλησίας και προσήλθαν στην Θεία Λειτουργία για να ζήσουν πρώτα την χαρά της Αναστάσεως, να θυμηθούν την θυσία της Μονής και να μακαρίσουν τις ψυχές των πεσόντων Πατέρων της Ιεράς Μονής και των ασθενών του Σανατορίου (παρακείμενο στη Μονή το οποίο επίσης καταστράφηκε από τους Ναζί).   

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι η Ιερά Μονή στο εξής θα λειτουργεί κανονικά με υπεύθυνο τον Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου, θα τελούνται κανονικά όλες οι ιερές ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες, γεγονός που ικανοποίησε το πολυπληθές εκκλησίασμα..       

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Γεώργιο Κάλλο, εφημέριο της Ενορίας Αγίου Νεκταρίου Λαμίας, εις επιβράβευση της προσφοράς του εις την ενορία του Αγίου Νεκταρίου, αλλά και στην τοπική Εκκλησία γενικότερα.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ