Αρχική » Ο Αμερικής Δημήτριος επισκέφθηκε σέρβικο ναό που πλήγηκε από πυρκαγιά

Ο Αμερικής Δημήτριος επισκέφθηκε σέρβικο ναό που πλήγηκε από πυρκαγιά

από kivotos

Με σκοπό να εκφράσει την συμπαράσταση και το ενδιαφέρον της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος επισκέφθηκε την Τρίτη 3 Μαΐου 2016) τον Σερβικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο νότιο Μανχάταν, ο οποίος κατεστράφη σχεδόν ολοσχερώς από μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε στο ναό από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, 1η Μαΐου 2016.

Συγκινημένος από το θέαμα της τεραστίας καταστροφής, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

«Είμαστε μπροστά σε έναν ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Νέα Υόρκη, ο οποίος υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς. Είναι κρίμα πράγματι διότι είναι ένας ναός με μακρά ιστορία και τέτοιου είδους κτίσματα δε γίνονται εύκολα. Είμαστε εδώ με τον προϊστάμενο ιερέα του ναού και άλλους ιερείς της Σερβικής Εκκλησίας και είναι σαφές ότι έχουν όλη τη διάθεση και την αποφασιστικότητα να ανοικοδομήσουν και πάλι τον ναό ο οποίος έχει καταστραφεί, ώστε να μπορέσει ο λαός ο οποίος λάτρευε τον Θεό σ’ αυτήν την εκκλησία για πολλές δεκαετίες, να έχει και πάλι τον Καθεδρικό του Ναό. Εμείς ως Ελληνική Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή είμεθα μαζί τους και θέτουμε στη διάθεσή τους όποια από τις γειτονικές εκκλησίες μας χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν για τις λειτουργικές των ανάγκες σ’ αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Ο ιερατικώς προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα Πανοσιολογιώτατος π. Τζόκαν Μάστοβικ, ο οποίος και υπεδέχθη τον Αρχιεπίσκοπο δήλωσε: «Η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου ήταν μεγάλη ευλογία σήμερα. Σημαίνει πολλά και για μένα προσωπικά αλλά και για την ενορία μου και θα διαβιβάσω αυτό το μήνυμα σε όλους. Ο Σεβασμιώτατος μας περιέβαλε πάντα με πολύ ευγένεια, μας ενίσχυε και μας στήριζε. Έτσι κάνει και τώρα και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό».

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Συμεωνίδης, διευθυντής του Γραφείου Διορθοδόξων, Οικουμενικών και Διαθρησκειακών Σχέσεων, ο Αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος και ο Διάκονος Ελευθέριος Κωνσταντινίδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ