«Ο Χριστός μας φωτίζει. Αν έχουμε εξ'ορισμού αποκόψει τον Χριστό από τη ζωή μας, είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε στο σκοτάδι» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Νικήτα Σερρών. Ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε από τις 7 Μαϊου το πρωί στις Σέρρες με αφορμή την εορτή του πολιούχου της πόλης, Αγίου Νικήτα. Το πρωί στις 8 Μαϊου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ Θεολόγος.

Παρέστησαν η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, Τοπικών Συλλόγων, Οργανισμών και Φορέων, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σερρών για την πρόσκληση και με αφορμή την εορτή του Αγίου Νικήτα αναφέρθηκε στους αγίους της Εκκλησίας και στα μαρτύριά τους. «Τα μαρτύρια των αγίων εκδηλώνονται στους χώρους της Εκκλησίας με την τέχνη, την ζωγραφική, την αγιογραφία» είπε ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνοντας πως «με αυτόν τον τρόπο ψηλαφίζουμε τα βιώματά τους, τα μαρτύρια της εποχής, διότι οι Εκκλησίες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας δεν στολίζονταν με λαμπρές αγιογραφίες και μωσαϊκά. Έπρεπε να φανερώσουν τον πόνο, το μαρτύριο. Και στα μοναστήρια, όπως και στους ναούς, τα μαρτύρια, τα μαρτυρολόγια καταλάμβαναν μεγάλες επιφάνειες. Ήταν, άλλωστε, για τους ανθρώπους που δεν ήξεραν γράμματα, τα βιβλία της εποχής».

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε, επίσης, πως αυτός ο τόπος ελευθερώθηκε έχοντας πίστη στον Χριστό, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στις διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος ίδρυσε πάνω από 250 σχολεία. Και αν πήγαινε σε κάποιο μέρος που δεν υπήρχαν σχολεία, ζητούσε να συμβάλλουν όλοι ρεφενέ, ώστε να χτιστεί ένα σχολείο. «Σε αυτές τις γραμμές ακολούθησαν οι μεγάλοι ήρωες της πατρίδας μας και μας έδωσαν την ελευθερία μας» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «ο Άγιος Κοσμάς έλεγε ότι οι γραμματισμένοι είναι αυτοί που είναι επικίνδυνοι και θα φέρουν την καταστροφή στον τόπο. Και διερωτάται κανείς, είναι δυνατόν ο Άγιος Κοσμάς που γύρισε όλη την χώρα χτίζοντας σχολεία να λέει κάτι τέτοιο;».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος εξηγεί πως έχουμε δύο ρεύματα, το ρεύμα που έχει πίστη στον Θεό και κάνει προσπάθειες με τους αγώνες για την απελευθέρωση του ανθρώπου από την αμαρτία και στη συνέχεια από τη σκλαβιά και το άλλο ρεύμα των μορφωμένων, κατά τα άλλα, ανθρώπων, των γραμματισμένων ανθρώπων, που κόβουν την επικοινωνία με τον Θεό. Αναφέρθηκε, ωστόσο, τις δυσκολίες της εποχής, στην φτώχεια και στην ανασφάλεια και επεσήμανε πως το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ταυτότητα, δεν ξέρουμε τι θέλουμε και τι ψάχνουμε. «Ο Άγιος Νικήτας, τον οποίο ήρθαμε να τιμήσουμε και να προσκυνήσουμε, αυτό θα ήθελε να μας υπενθυμίσει, να βρούμε την ταυτότητα και να στηριχτούμε σε αυτήν. Εκεί υπάρχουν οι ρίζες, η παράδοση. Ο Χριστός μας φωτίζει. Αν έχουμε εξ'ορισμού αποκόψει τον Χριστό από τη ζωή μας, είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε στο σκοτάδι. Καμιά φορά διερωτώμαι μήπως αυτές οι σκέψεις μου είναι παραλογισμοί, μήπως φτάνω στα άκρα; Όχι. Το βλέπω καθημερινά. Γίνονται προσπάθειες από κάθε σημείο να κοπούν οι ρίζες, να αλλάξει η ιστορία. Να φύγουν τα θρησκευτικά. Να μην ακούγεται λέξη για τον Θεό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Μιλώντας για την αξία της παράδοσης τόνισε ότι ο Κολοκοτρώνης πηγαίνοντας να πολεμήσει περνώντας από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής γονάτισε και προσευχήθηκε στην Παναγία να τον βοηθήσει. «Ο Κολοκοτρώνης δεν έχει μια θέση σήμερα στο σχολείο» σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας πως αν σήμερα επισκεφθούμε κάποιο σχολείο δεν θα δούμε πουθενά την μορφή αυτού του ήρωα και κανείς δε θα ξέρει να μας πει τίποτε για αυτόν. «Και τα παιδιά θα μας απαντήσουν πως φταίνε οι γονείς, το σχολείο, η κοινωνία που τα έμαθαν γράμματα, αλλά όχι εκείνα για τα οποία αγωνίστηκε ο Άγιος Κοσμάς, ο οποίος προφήτευε ότι τα γράμματα σε ανθρώπους που δεν φωτίζονται από τη χάρη του Θεού, τους κάνουν επικίνδυνους». Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε γονείς και δασκάλους να ταιριάξουν στα παιδιά τους την κοσμική σοφία, από τα γράμματα και τις εμπειρίες, με την Σοφία του Θεού, γιατί εκεί που συναντώνται τα δύο αυτά είδη Σοφίας, εκεί δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον Μητροπολίτη Σερρών για την πρόσκληση και του ευχήθηκε για την ονομαστική του εορτή.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Σερρών μεταξύ άλλων τόνισε «Σήμερον την καινήν αυτήν Κυριακήν εορτάζομεν ωσαύτως, και τον πρώτον εγκαινισμόν της θειοτάτης αυτής εορτής, διά της οποίας ανοίχθηκε ο Παράδεισος και άγγελοι μετά ανθρώπων χορεύουσιν. Ανάστασιν εορτάζομεν «ούκ ετι ελπιζομένην, αλλ’ ήδη γεγενημένην» κατά τον άγιον Γρηγόριον τον Θεολόγον. Η Ανάστασις του Χριστού ως το αρραγές θεμέλιον της χριστιανικής μας πίστεως και το συγκλονιστικώτερον θαύμα της ανθρωπίνης ιστορίας, σηματοδοτεί την οντολογικήν ανάπλασιν της ανθρωπίνης φύσεως, την είσοδον στο κάλλος της καινής κτίσεως, την βιωματικήν πρόγευσιν της εσχατολογικής μας προοπτικής. Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο συντρίψας, «χειρί παντοδυνάμω» την δύναμιν της αμαρτίας και του θανάτου, ανέστη εκ του τάφου ηλιόμορφος και αστραπηβόλος, συναναστήσας «παγγενή τον Αδάμ». Διά τούτο σήμερον «θανάτου εορτάζομεν την νέκρωσιν, άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής της αιωνίου την απαρχήν».

Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο υπογράμμισε: «Η Εκκλησία του Χριστού που παροικεί στις Σέρρες από της εχθεσινής ημέρας δοξάζει τον Αναστάντα Κύριον, ο οποίος μας εχάρισεν την ιδιαιτέραν ευλογίαν να Σας έχωμεν εν τω μέσω ημών, ως ηγούμενον των λατρευτικών και εορταστικών ακολουθιών επί τη ιερά μνήμη του αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Νικήτα του εν Σέρραις αθλήσαντος. Η κατά πάντα και εν πάσι ευλογητή παρουσία Σας ως μυστική παρουσία του Αναστάντος Ιησού Χριστού, πληροί τας ψυχάς μας με ανείπωτον χαράν. Η ευλογία Σας συνιστά πολυτίμητον πνευματικόν θησαυρόν σε καιρούς βαθείας ηθικής κρίσεως και πνευματικής σιτοδείας, τον οποίον επιμελώς θα ασφαλίσωμεν στο ιερώτατον αρτοφόριον των ψυχών μας, ως ακριβόν μαργαρίτην. Ο χριστοφόρος λαός της ελληνικωτάτης Μακεδονίας μας, ιδιαιτέρως μάλιστα αυτής της πόλεως με την τρισχιλιετή μαρτυρικήν και ένδοξον ιστορίαν, ιδιαιτέρως Σας ευλαβείται, Σας τιμά αληθώς και Σας προσφέρει ανυστεροβούλως τον πρέποντα σεβασμόν και την υικήν, ως προς πατέρα πνευματικόν, αφοσίωσιν. Οι φίλεργοι και φιλόπονοι άρχοντες του τόπου μας μετά των οποίων, εν πνεύματι αγάπης και διακρίσεως, πάντοτε συνεργαζόμεθα επ’ ωφελεία του λαού μας, αναμένουν την ευχήν Σας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που απαιτούν από όλους μας υψίστην ψυχραιμίαν, πνεύμα ενότητος και συνεργασίας. Ο καθημαγμένος λαός από την ανεργίαν, την ανασφάλειαν και την νεοπτωχείαν, αναμένει ευαγγελικόν λόγον αληθείας και ελπίδος. Η νεολαία μας, Μακαριώτατε, η οποία ενθέρμως Σας υπεδέχθη εχθές και η οποία τόσον ανεπαύθη από του στοργικού λόγου του αειμνήστου προκατόχου Σας, αποστολόφρονος Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ειπόντος το «ελάτε παιδιά στην Εκκλησία, στην μητέρα σας Εκκλησία, όπως είσθε», αναμένει από τον Προκαθήμενον της Εκκλησίας της Ελλάδος, την ευχήν του πραγματικού πατέρα, που δεν δεσμεύει την ελευθερίαν, που πονά με τον πόνον και την αγωνίαν της και χαίρεται με την χαράν της, που ξέρει να περιμένει χωρίς να απελπίζεται, που γνωρίζει τέλος να διδάσκει με τον λόγον και να οικοδομεί με την σιωπήν».

Το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μητροπολίτης Σερρών δέχθηκαν στο Επισκοπείο τα σεβάσματα των μοναστικών αδελφοτήτων, πνευματικών, πολιτιστικών συλλόγων και λοιπών φορέων της πόλεως και του νομού.