Τραπέζια με διάφορα εμπορεύματα προς πώληση είδαν έκπληκτοι μέσα ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην Κρήνη (Τσεσμέ) όσοι βρέθηκαν στην περιοχή της Σμύρνης τις περασμένες μέρες με αφορμή την εκεί περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

agios xaralabos tsesme 13

«Το Υπουργείο Πολιτισμού της Άγκυρας εκδίδει άδειες Εκκλησιαστικών Λειτουργιών σε ευκτήριους οίκους οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως πολιτιστικά κέντρα σε διάφορα σημεία της Μικράς Ασίας, σύμφωνα με έναν κατάλογο. Στον κατάλογο αυτό δεν υπάρχει ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους της Κρἠνης (Τσεσμέ) και ως εκ τούτου δεν εδόθη άδεια» αναφέρει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους, σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, αποπερατώθηκε το 1832, χτισμένος πάνω σε παλαιότερο κτίσμα που καταστράφηκε το 1821. Πρόκειται για έναν πελώριο μητροπολιτικό ναό, που μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή άλλαξε διαρρύθμιση καθώς κατεδαφίστηκε ο εξωνάρθηκας και έμεινε στο κενό η δυτική πρόσοψη του κυρίως ναού με τις τρεις εισόδους.

agios xaralabos tsesme 8

agios xaralabos tsesme 4

Από το 1992 στέγαζε τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Τσεσμέ, ενώ πριν από λίγα χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες αποκατάστασής του. Στις 10 του περασμένου Φεβρουαρίου ο ναός λειτουργήθηκε -για πρώτη φορά μετά το 1922- από τον Οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.