Γο Σάββατο 14 Μαΐου 2016 η Αλεξανδρούπολη εόρτασε την 96η επέτειο από την ενσωμάτωσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για την εορτή των "Ελευθερίων" προσεκλήθησαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

 
Την Παρασκευή 13 Μαΐου το απόγευμα τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της Παναγίας της Ελευθερωτρίας και η αρτοκλασία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα και συγχοροστατούντων του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου. Πριν το τέλος του Εσπερινού μίλησε προς το εκκλησίασμα ο χοροστατών Μητροπολίτης Ιλίου ο οποίος δανειζόμενος την φράση από τον Ακάθιστο Ύμνο "Χαίρε ο τόμος εν ω, δακτύλω εγγέγραπται...", αναφέρθηκε στη Θεοτόκο που παρομοιάζεται ως τόμος, ως ζωντανή πλάκα πάνω στην οποία αποτυπώθηκε ο Λόγος του Θεού, αφού η Παναγία γέννησε τον Ιησού Χριστό για να μας απελευθερώσει από τις αμαρτίες μας. Παρομοίως η Παναγία ξαναέγινε ο τόμος πάνω στον οποίο γράφτηκε η ελευθερία των κατοίκων της Αλεξανδρουπόλεως πριν από 96 χρόνια.
 
Ακολούθησε η λιτανεία της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Ελευθερώτριας στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχόντων της περιοχής.
 
Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα και του Μητροπολίτου κ. Ανθίμου. Κατά την ώρα του Κοινωνικού μίλησε στο εκκλησίασμα για το αγαθό της ελευθερίας που έχουμε στην πατρίδα μας και δεν το είχαμε σε εκτίμηση μέχρι τώρα, αλλά ήρθε καιρός να εκτιμήσουμε όσα αγαθά και αρετές έχουμε οι Έλληνες για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε ως λαός.
 
Αμέσως μετά αναγνώσθηκε το Πρακτικό των Ελευθερίων και τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχόντων, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Τόσκας. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εξεφώνησε η φιλόλογος κ. Αλεξάνδρα Γκουλιάμα.