Αρχική » Δημητριάδος Ιγνάτιος: “Όχι στις ακραίες φωνές, όχι στις διακρίσεις”

Δημητριάδος Ιγνάτιος: “Όχι στις ακραίες φωνές, όχι στις διακρίσεις”

από kivotos

Στον Πάνο Μπαΐλη

 

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος είναι από τους ιεράρχες εκείνους που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δίπλα στον πάσχοντα άνθρωπο. Χωρίς διακρίσεις προσέφερε βοήθεια και δημιούργησε δομές οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν καταστήσει τη Μητρόπολη Δημητριάδος σημείο αναφοράς για πολλούς. Παράλληλα, ο κ. Ιγνάτιος ποτέ δεν κρύφτηκε, αλλά διατύπωνε την άποψή του για τα σύγχρονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Στη συνέντευξή του στην «ΚτΟ» εκφράζει τη διαφωνία του με τις ακραίες φωνές που ακούγονται τελευταία, δηλώνει τη συμπαράστασή του στους πρόσφυγες και τους άπορους, ενώ υποστηρίζει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να γίνεται για όλους.

 

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολλές ακραίες φωνές και από την πλευρά ιεραρχών, αλλά και εκπροσώπων της κυβέρνησης (κ. Αμβρόσιος – Ν. Φίλης). Πώς σχολιάζετε αυτές τις θέσεις;

Σε περιόδους κρίσεως υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Υπάρχουν πρόσωπα που εκφράζονται με ακραίο τρόπο. Εμείς έχουμε υποχρέωση να τηρούμε όσα είπε ο Ιησούς και όσα επιβάλλει η πίστη μας. Το «άφες αυτοίς…» σημαίνει ότι θα πρέπει να συγχωρούμε. Αυτή η συγχώρεση είναι που μας οδηγεί στην οδό της αξιοπρέπειας και του αλληλοσεβασμού.

 

Με την ψήφιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου πολλοί ιερείς -όπως και οι άλλοι πολίτες- αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακόμη και επιβίωσης…

Βεβαίως και οι ιερείς, ως τμήμα αυτής της κοινωνίας, αντιμετωπίζουν προβλήματα και είναι υποχρεωμένοι να ζουν και οι ίδιοι λιτά. Ωστόσο, έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο: οι νέοι που θέλουν να υπηρετήσουν την Εκκλησία γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν υψηλούς μισθούς, οπότε όσοι επιλέγουν τον δρόμο αυτόν το κάνουν επειδή θέλουν να γίνουν πραγματικοί λειτουργοί, χωρίς να προσβλέπουν στην επαγγελματική αποκατάσταση. Επίσης, εδώ θα πρέπει να πω ότι οι απλοί πιστοί είναι δίπλα στους ιερείς, τους οποίους στηρίζουν, και στις πιο φτωχές ενορίες ακόμη, προσφέροντάς τους και τρόφιμα.

 

Η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Τελικά, πώς θα πρέπει να γίνεται χωρίς να υπάρχουν προβλήματα;

Η Ιεραρχία έχει διατυπώσει τις θέσεις της επί του θέματος. Η διδασκαλία πρέπει να αναφέρεται σε όλους τους μαθητές. Και βεβαίως πρέπει να γίνεται από θεολόγους. Για τους Ορθοδόξους μαθητές πρέπει να είναι ένα μάθημα γνώσεων σε Ορθόδοξες κατευθύνσεις. Για τους άλλους θα πρέπει να είναι ένα μάθημα που θα τους δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τον χώρο στον οποίο ζουν. Θα πρέπει επίσης να έχει και τέτοια στοιχεία ώστε οι Ορθόδοξοι μαθητές να γνωρίζουν και άλλες θρησκείες για την κατανόηση του διαφορετικού.

 

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, η οποία θα γίνει στην Κρήτη, έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις. Τελικά, πόσο σημαντική μπορεί να είναι για την Ορθόδοξη Εκκλησία;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις και έχει να προσφέρει πολλά. Θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και από τα αποτελέσματα θα διαφανεί η επιτυχία της ή όχι. Πάντως, είναι κάτι που χρειαζόμαστε στη νέα εποχή. Όσο για τις αντιδράσεις, πάντα θα υπάρχουν. Άλλωστε, το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις δείχνει και τη σπουδαιότητα της συνόδου.

 

Η Μητρόπολη Δημητριάδος και εσείς προσωπικά στηρίζετε τους πρόσφυγες. Υπάρχουν όμως φωνές που διαφωνούν με την όλη αντιμετώπιση;

Εμείς κάνουμε ό,τι θα έκανε ο Χριστός. Στηρίζουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους σήμερα, αφού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Το τι θα γίνει στο μέλλον και ποιος ευθύνεται είναι άλλο θέμα. Σήμερα στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να προσφέρουμε χωρίς διακρίσεις τροφή και στέγη και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όπως κάνουμε και με τους άπορους αδελφούς μας. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης στους κόλπους της Εκκλησίας, έχει αναπτυχθεί ο αυθεντικός εθελοντισμός. Πλέον, την Εκκλησία την εμπιστεύονται όλοι για τη διαχείριση της βοήθειας που κάνει. Και εμείς εδώ, στον Βόλο, το ζούμε καθημερινά. Μπορεί οι πολλοί να μην έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν χρήματα, ωστόσο προσφέρουν τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα για τους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.

 

Ποιος είναι

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος (κατά κόσμον Παναγιώτης Γεωργακόπουλος) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ χειροτονήθηκε διάκονος το 1976 και πρεσβύτερος το 1983, λαμβάνοντας το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο. Εργάστηκε ιδιαίτερα με τους νέους. Οργάνωσε και διηύθυνε το Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεως Πειραιώς, ανέπτυξε κατασκηνωτικά και άλλα ποιμαντικά προγράμματα για τη νεολαία, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος του «Συνδέσμου», της παγκόσμιας αδελφότητας Ορθοδόξων Νεολαιών.

Βοήθησε στο άνοιγμα της Εκκλησίας στον χώρο των ΜΜΕ, με την έκδοση των περιοδικών «Πειραϊκή Εκκλησία» και «Ελπιδοφόρα Νιάτα», την οργάνωση και διεύθυνση του ραδιοσταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία» 91,2 FM και με την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 «Αρχονταρίκι», την οποία παρουσιάζει από το 1992 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, για πέντε χρόνια επιμελήθηκε εκπομπή της ΕΡΑ-5 για τους απόδημους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Επίσης, διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου. Άνθρωπος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σχέση της Εκκλησίας με την κοινωνία και την επιστήμη, διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, συμμετείχε σε ιατρικά και επιστημονικά συνέδρια, καταθέτοντας τις απόψεις της Ορθόδοξης Θεολογίας, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς. Στις 10 Οκτωβρίου 1998 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο και ενθρονίστηκε στις 14 Νοεμβρίου 1998. Από τη στιγμή που εξελέγη μητροπολίτης συνέχισε το μεγάλο έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στον Βόλο στον φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό τομέα, καθώς και σε αυτόν της νεότητας, αναλαμβάνοντας και μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες συνέβαλαν στον γόνιμο διάλογο της Εκκλησίας με την τοπική κοινωνία.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

– Την ίδρυση εκπαιδευτηρίων, που περιλαμβάνουν βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο, Δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, με την επωνυμία «Άγιος Απόστολος ο Νέος». Η Εκκλησία κατέθεσε έτσι τη δική της πρόταση παιδείας στη νεολαία μας, συνδυάζοντας το πρόγραμμα της Πολιτείας με το ήθος της παράδοσής μας.

– Την ίδρυση του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας.

– Τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης», η οποία διοργανώνει ιατρικά και κοινωνικά προγράμματα σε συνεργασία με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής. Γιατροί, νοσηλευτές και κληρικοί προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δείχνοντας την ευαισθησία της Εκκλησίας, η οποία αγκαλιάζει τον άνθρωπο σε όλο τον κόσμο.

– Την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, η οποία βοηθά στην κατάθεση της μαρτυρίας της Ορθόδοξης Θεολογίας στον σύγχρονο κόσμο, χωρίς φόβο, αλλά με επίγνωση της αλήθειας της πίστης μας.

– Τη λειτουργία επιμορφωτικών προγραμμάτων για τον ιερό κλήρο, τα στελέχη της Εκκλησίας, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, με σκοπό την πνευματική καλλιέργεια και τη δυναμική παρουσία των Χριστιανών στον σύγχρονο κόσμο.

– Τη συμπαράσταση σε ειδικές κατηγορίες συνανθρώπων μας με τη λειτουργία του «Σπιτιού» για ασθενείς με Αλτσχάιμερ, το πρόγραμμα σίτισης «Δος ημίν σήμερον» και με τη συμβολή στην ενσωμάτωση των οικονομικών μεταναστών.

– Την καλλιέργεια του εθελοντισμού και της δραστηριοποίησης του λαϊκού στοιχείου στη ζωή της τοπικής εκκλησίας.

Παράλληλα, ο κ. Ιγνάτιος είναι πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος των Βιβλικών Εταιρειών του Κόσμου, ενώ είναι μέλος στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, όπως και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Τιμή από τον εβραϊκό Ελληνισμό

Από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου τιμήθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος για τη συμβολή του στον διαθρησκειακό διάλογο και τη δράση του κατά του αντισημιτισμού, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι διοργανωτές επέδωσαν στον μητροπολίτη μια τιμητική πλακέτα, αλλά και μια περγαμηνή, ενώ η εκδήλωση διανθίστηκε από ομιλίες και πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. Η πρωτοβουλία για την τιμητική εκδήλωση ελήφθη από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου ως αναγνώριση στη συνεισφορά του κ. Ιγνάτιου στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού και στις προσπάθειες που κάνει υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου. Σημειώνεται πως ο μητροπολίτης την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο Άουσβιτς, συνοδευόμενος από το προεδρείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, όπου ηγήθηκε μαζί άλλους δύο ραβίνους της «Πορείας Ζωντανών», που πραγματοποιείται εκεί επί 28 χρόνια. Η αναγνώριση του Μητροπολίτη Δημητριάδος για τη στήριξή του στον Εβραϊσμό είναι διεθνής πλέον και εκφράστηκε με την απονομή της πλακέτας.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Μαρσέλ Σολομών, τόνισε πως «τιμήσαμε τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο για τις σημαντικές δράσεις που έχει αναπτύξει κατά των ρατσιστικών συμπεριφορών και προκαταλήψεων. Όλα αυτά τα χρόνια με το έργο του ενισχύει τον διαθρησκευτικό διάλογο, αναπτύσσει ουσιαστικό αντιρατσιστικό λόγο και επανειλημμένως έχει δείξει την έμπρακτη αγάπη του για την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και Ελλάδας μέσα από παράλληλες δράσεις. Πρόκειται για μια σημαντική προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, που τιμάται από τον εβραϊκό Ελληνισμό μέσα από την παρουσία στον Βόλο και του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος υπογράμμισε πως «στο πρόσωπό μου τιμούνται η Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και οι προκάτοχοί μου στη Μητρόπολη Δημητριάδος, ιδιαίτερα οι Ιωακείμ, Δαμασκηνός και Χριστόδουλος, στα χνάρια των οποίων βαδίζω, προσπαθώντας με δράσεις και έργο να ενισχύσουμε στον τόπο μας την αδελφοσύνη, την αρμονική συνύπαρξη και την αποδοχή της διαφορετικότητας».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ