Αρχική » Στα χέρια τραπεζιτών ανεκτίμητος θησαυρός της Αναγέννησης

Στα χέρια τραπεζιτών ανεκτίμητος θησαυρός της Αναγέννησης

από kivotos

Της Λητώς Μητσιακούλη

O πίνακας του Τιζιάνο «Η Πα­ναγία, το θείο βρέφος και ο Άγ. Παύλος» είναι ένας από τους πιο σημαντικούς θη­σαυρούς στην ιστορία της Tέχνης. Ζωγραφίστηκε από τον Τιζιάνο (Titian) κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα και απεικονίζει την Παναγία, τον Χριστό και τον Άγιο Παύλο. Πριν από λίγες ημέρες τέθηκε προς πώληση, κάτι που δεν έγινε αντιπληπτό σχεδόν από κανέναν. Ο πίνακας βρισκόταν στην κατοχή ενός συλλέκτη από την Ουγ­γαρία, ο οποίος, για άγνωστους λόγους, αποφάσισε να τον ρευστοποιήσει. Αν και κάποιος θα περίμενε ο πίνακας να καταλή­ξει στο Βατικανό και στην περίφημη Καπέ­λα Σιξτίνα, όπου βρίσκονται τα πιο σημα­ντικά έργα της Αναγέννησης, η συναλλαγή ήταν πιο απρόβλεπτη.

Το έργο διεκδικήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας, από την οποία και αγοράστηκε τελικά. Η τράπεζα απέ­κτησε τον θησαυρό της Αναγέννησης πληρώνοντας 15,7 εκατ. δολάρια (4,5 δι­σεκατομμύρια φιορίνια) στον ούγγρο ιδιώτη.

Φαίνεται πως εκείνοι που χειρίζονται τη συλλογή της τράπεζας γνωρίζουν καλά ότι ο Τιζιάνο είναι μια από τις πιο σημα­ντικές υπογραφές της Σχολής της Βενετί­ας και της Ιταλικής Αναγέννησης, πολλά από τα θέματα του οποίου είναι θρησκευ­τικές αναφορές. Και στη διεθνή αγορά τέ­χνης τα θρησκευτικά θέματα αγγίζουν υψηλές τιμές, υπερδιπλασιάζοντας συχνά την αρχική τους αξία. Επιπλέον, η Τράπεζα της Ουγγαρίας κινείται επιθετικά στην αγορά έργων τέχνης το τελευταίο διάστη­μα, προσθέτοντας νέα έργα στη μόνιμη συλ­λογή της. Ήδη από τον Ιανουάριο, βάσει ενός προγράμματος ανταγοράς έργων τέχνης, αγό­ρασε έργα αξίας 27,4 εκατ. δολαρίων (7,8 δισ. φιορινιών). Πρόκειται για ένα πρό­γραμμα που ξεκίνησε με επένδυση 30 δισ. φιο­ρινιών (105,5 εκατ. δολαρίων), το οποίο ως στόχο έχει απόκτηση σημαντικών έργων τέχνης που είτε ανήκουν σήμερα σε Ούγ­γρους είτε υπήρχαν παλαιότερα στην κα­τοχή τους. Κοινώς, ο βασικός σκοπός είναι να διατηρηθούν τα πολύτιμα έργα εντός της χώρας τους.Όπως διαβεβαιώνει η τράπεζα, όλες οι σχετικές αγορές πραγ­ματοποιήθηκαν από τα κέρδη της.

Η αγορά του Τιζιάνο στις δημοπρασί­ες των μεγαλύτερων οίκων στον κόσμο κι­νείται σε θετικά νούμερα. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να αφήνει αδιά­φορους όσους ασχολούνται με τα οικονομικά. Και αυτός είναι ο ένας λόγος που κάνει τον συγκεκριμένο πίνακα ανάρπαστο και τον αξιολόγησε στα 15 εκατ. δολάρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ