Αρχική » Επίτιμος διδάκτορας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος

Επίτιμος διδάκτορας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος

από kivotos

Την Παρασκευή 13 Μαΐου, ώρα 7:30 μμ. στην κεντρική Αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Μυλωνάς» τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης τού Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου σέ Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τό Τμήμα Ιατρικής έλαβε την απόφαση αυτή για το πνευματικό, θεολογικό, συγγραφικό και κοινωνικό έργο τού Μητροπολίτη, και ιδιαίτερα διότι συνδέει την θεολογία με την ιατρική και για τό ότι είναι εισηγητής σε παγκόσμιο επίπεδο τού όρου «ορθόδοξη ψυχοθεραπεία» και διότι ασχολήθηκε επισταμένως με βιοηθικά θέματα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Ψήφισμα, το οποίο ανέγνωσε κατά την τελετή ο Πρόεδρος τού Τμήματος Ιατρικής Καθηγητής Μηνάς Πασχόπουλος, το Τμήμα Ιατρικής επαινεί τον Σεβασμιώτατον «Ποιμενάρχην τετιμημενον, αρετή και χρηστοηθεία πάνυ κεκοσμημενον, τον δεύρ’ αεί επ’ αγαθώ και εν ευπραξία τον βίον διάγοντα, τον επιστημονικοίς τεκμηρίοις πλείστα όσα περί την θεολογίαν συγγράμματα εκπονήσαντα, ου μήν αλλά και ετέρων επιστημών κοινωνόν και θεράποντα γενόμενον και ευκλείας άξιον καταστάντα, ουχ ήττον δέ και τά περί την ιατρικήν αναδιφήσαντα και τά τε πορίσματα και τάς αρχάς αυτής πρός τάς τής Θεολογίας  διδαχάς και αληθείας επισταμενως συναρμόσαντα, έτι δέ και εν τώ νυνί χρόνω επί σπουδή και παιδεία και μελέτη διαπρέποντα και αξίων των κρατίστων, ευβουλίας τε και ευπραξίας και ευκοσμίας ορεγόμενον».

Επίσης, όπως ανέφερε ο Πρύτανης τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητής κ. Γεώργιος Καψάλης στην προσφώνησή του η αναγόρευση τού Σεβασμιωτάτου «συνιστά μια πράξη αναγνώρισης τού πολυσήμαντου πνευματικού και θεολογικού σας έργου και τής πολύπλευρης συγγραφικής και κοινωνικής προσφοράς σας». «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παραμενοντας πιστό στις βασικές αρχές τής επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας καθώς και στις αρχές πού αναφέρονται στην ανάπτυξη τής δημιουργικής και κριτικής σκέψης, επιδιώκει ακαδημαϊκές και επιστημονικές συνεργασίες με σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των επιστημών». Και αναδεικνύοντας τον παιδαγωγικό χαρακτήρα πού έχουν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε ως κοινωνία και ως Πανεπιστήμιο πρότυπα και υποδείγματα τής δικής σας εμβέλειας και τού δικού σας πνευματικού κύρους για τούς νέους επιστήμονες και την νέα γενιά».

Πολύ σημαντική ήταν η παρουσίαση –«έπαινος τού τιμωμένου»– από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Καθηγητή Ιατρικής κ. Ανδρέα Φωτόπουλο, στην οποία αναδείχθηκε η σχέση θεολογίας και ιατρικής στο θεολογικό έργο τού Σεβασμιωτάτου. Ο κ. Φωτόπουλος κατέκλεισε ως εξής την εισήγησή του:
«Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δίνουν μια μικρή μονάχα μαρτυρία αυτής της κοινωνικής προσφοράς του και τού αξιοσημείωτου έργου του και συνθέτουν μια συνολική φυσιογνωμία ενός ανθρώπου χαμηλών τόνων αλλά με εσωτερική δυναμική και διεθνή αναγνώριση, πού συνδυάζει τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την επιστήμη τής Ιατρικής, άνθρωπος ανοικτός και παγκόσμιος και ταυτόχρονα τοπικός, εδραιωμενος σέ μια απλή καθημερινή ζωή, άνθρωπος πού συντηρεί την ελπίδα στην κοινωνία και δείχνει τον δρόμο στους πολλούς. Ο Σεβασμιώτατος διακρίνεται για το γνήσιο εκκλησιαστικό του φρόνημα, τή χρηστότητα τού ήθους, την πληρότητα τής επιστημονικής του συγκρότησης, την οξύνοια της σκέψης του και την ευρυμάθειά του.

Οι λόγοι των περισσότερων από μάς εκφωνούνται και σύντομα πέφτουν στή λήθη. Όταν τά λόγια αυτά λοιπόν θά έχουν ξεχαστεί, όταν και αυτή η τελετή θά έχει ξεχαστεί ένα πράγμα θά μείνει αμετάβλητο και θά φωτίζει: τό έργο ενός ανθρώπου αφιερωμενο στην κοινωνία για τό οποίο σήμερα τού απονέμουμε τον τίτλο τού Επίτιμου Διδάκτορα. Μεσω της αναγόρευσης τού Σεβασμιωτάτου, τό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνεται επιστημονικά και ακαδημαϊκά  πλουσιότερο και σοφότερο.

Τέτοια φωτεινά παραδείγματα ανιδιοτελούς προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο μπορούν νά φωτίσουν τό σκοτάδι  τής εποχής μας και νά δώσουν ελπίδα για ένα καλύτερο μελλον. Νά αναδείξουν στούς νέους μιά αξεπέραστη στάση ζωής με αξιοπρέπεια και ήθος».

Για την σύνδεση θεολογίας-ιατρικής, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος αφιέρωσε την ομιλία του και την αναγόρευσή του στον αείμνηστο π. Ιωάννη Ρωμανίδη, κατακλείοντας την ομιλία του ως εξής:

«Επιτρέψτε μου, όμως, κατά την παρούσα αυτή εκδήλωση νά διατυπώσω την εσωτερική μου διάθεση να αφιερώσω τόσο την ομιλία μου αυτή όσο και την αναγόρευσή μου σέ Επίτιμο Διδάκτορα αυτής της Σχολής στον αείμνηστο Καθηγητή π. Ιωάννη Ρωμανίδη, ο οποίος αγωνίσθηκε με πάθος και επιστημονική ανάλυση για νά πείσει επιστήμονες, Κληρικούς, θεολόγους και λαϊκούς ότι η ορθόδοξη θεολογία συνδέεται με την ιατρική επιστήμη και όχι με την φιλοσοφία, είναι ιατρική επιστήμη και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των θετικών επιστημών. Δικαιώνεται σήμερα αυτή η πολυχρόνια έρευνά του από την Ιατρική Σχολή τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αιωνία του νά είναι η μνήμη».

Τήν τελετή τίμησαν μέ τήν παρουσία τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καί Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, καί ως εκπρόσωπος τού Οικουμενικού Πατριάρχου, οι Σεβ. Μητροπολίτες Άρτης κ. Ιγνάτιος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Νικοπόλεως καί Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, τό Σύνολο τών Αρχών τής Ηπείρου, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δημήτριος Γιάννου, εξέχοντα μέλη τής Πανεπιστημιακής Κοινότητας Ιωαννίνων, η Εκπρόσωπος τού Προέδρου ΤΕΙ Πατρών, ο Πρόεδρος τής Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, Ιερείς, φοιτητές και πλήθος κόσμου από τά Ιωάννινα, αλλά καί από την Ναύπακτο, πού γέμισαν την μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ