«Χρειαζόμαστε ελπίδα, όραμα, υπομονή και επιμονή» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την εκδήλωση για τα 25 χρόνια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος, οι Μητροπολίτες Νικαίας κ. Αλέξιος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. Παρέστησαν, επίσης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, η κ. Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ και πολλοί άλλοι άνθρωποι της τέχνης, του πολιτισμού και των γραμμάτων. ενώ κεντρικές ομιλήτριες ήταν οι πρώτες κυρίες της Κύπρου και της Αλβανίας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σταθμό για την ιστορία της ιατρικής, την ιστορία και προσφορά του εθελοντισμού, την ιστορία της αγάπης» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του επισημαίνοντας πως «πίσω από όλα αυτά κρύβεται η ψυχή όλης αυτής της προσπάθειας, η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη». Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως κάθε φορά που επισκέπτεται αυτόν τον χώρο φεύγει «με συγκίνηση και πληρότητα συναισθημάτων. Κουβαλάω, όμως, μαζί μου και δύο λέξεις αθάνατες, ελπίδα και όραμα». Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως δεν είναι, όμως, μόνο συγκίνηση, είναι και το έλλειμμα που νιώθουμε, διότι «στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια λείπει και το όραμα και η ελπίδα. Ας παραδειγματιστούμε, λοιπόν, από τέτοιες ψυχές και ας προσθέσουμε και τις λέξεις υπομονή και επιμονή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ιστορία της "Ελπίδας" ξεκινά το 1990. Η αγάπη των μελών της για τα παιδιά και η διαπίστωση πως έλειπαν από την Ελλάδα τα μέσα για τη θεραπεία των παιδιών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες της ίδρυσης του Συλλόγου. Το έργο του - έργο αγάπης, ανθρωπιάς και κοινωνικής στράτευσης - συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια με σκληρή δουλειά και ανιδιοτελή προσφορά. Στηρίζεται δε, πάνω απ' όλα, στη συστράτευση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας στο πλευρό της "Ελπίδας". Η ιστορία της "Ελπίδας" είναι μία ιστορία αγάπης για τον άνθρωπο και το παιδί. Μία υπόσχεση εκατοντάδων ανθρώπων για το παρόν και το μέλλον.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ιδρύθηκε ο Σύλλογος από μία ομάδα ευαισθητοποιημένων γυναικών, με πρωτοπόρο την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Η απόφασή τους να στρατευθούν στο πλευρό του άρρωστου παιδιού ήταν τότε για την ελληνική κοινωνία ένα ευχάριστο ξάφνιασμα. Ένα ξάφνιασμα που όμως σηματοδότησε την αυγή μιας κοινωνικής άνοιξης. Με όραμα, τόλμη και αποφασιστικότητα, προγραμματισμό και προπαντός με προσωπική δουλειά, τα μέλη του Συλλόγου κατόρθωσαν να μετατρέψουν τη δυστυχία σε ελπίδα ζωής για εκατοντάδες παιδιά.