Αρχική » Ζήτηση στο Λονδίνο για… τα Πάθη του Χριστού

Ζήτηση στο Λονδίνο για… τα Πάθη του Χριστού

από kivotos

Της Λητώς Μησιακούλη

 

Το συλλεκτικό ενδιαφέρον ξεσήκωσαν πίνακες-αριστουργήματα, που σε χρονολογία πήγαιναν μέχρι και πίσω στο 1500, σε μια ειδική δημοπρασία της κατηγορίας Old Masters που διοργάνωσε ο οίκος Sotheby’s στο Λονδίνο.

Οι πλειοδότες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους πίνακες με θέμα τον Χριστό και τα Πάθη Του, οδηγώντας τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχαν αρχικά προβλεφθεί.

Τη διπλάσια τιμή από την εκτιμώμενη κατάφερε να αγγίξει ένα έργο με θέμα τον Χριστό (Christ as the Man of Sorrows, Circle of Jan Mostaert). Πρόκειται για ένα από τα λίγα και σπάνια αντίγραφα (47×32,8 εκ.) με τη συγκεκριμένη απόδοση του θέματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, άλλες δύο εκδοχές κρέμονται στις μόνιμες συλλογές των μουσείων της Βερόνα και του Αμβούργου. Η συγκεκριμένη βερσιόν, προτού καταλήξει στα γραφεία των Sotheby’s, βρισκόταν σε ιδιωτική ευρωπαϊκή συλλογή.

Η αρχική εκτίμηση που είχαν δώσει οι ειδικοί κυμαινόταν μεταξύ 15.000 και 20.000 στερλινών. Ωστόσο, υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους συμμετάσχοντες στη δημοπρασία και η τελική τιμή του πίνακα «κλείδωσε» στις 30.000 στερλίνες.

Παρόμοιο ήταν και το αντικείμενο ενός πίνακα ακολούθου -πιθανότατα βοηθού- του Albrecht Dürer, που χρονολογείται γύρω στο 1600. Σχολιάστηκε ως ένα από τα καλύτερα δείγματα της γερμανικής Αναγέννησης. Κάτω αριστερά φέρει τη χρονολογία 1514 και τα αρχικά AD, ενώ έχει διαστάσεις 19,5×17 εκ. Σύμφωνα με τους ειδικούς του οίκου Sotheby’s, πρόκειται για ένα από τα χαμένα πρωτότυπα έργα του πρωτοπόρου ζωγράφου, όμως έχουν βρεθεί αντίγραφα με το ίδιο θέμα.

Οι αρχικές προβλέψεις ήθελαν την τελική τιμή πώλησής του να διαμορφώνεται μεταξύ 3.000 και 4.000 στερλινών, αλλά το θερμό συλλεκτικό ενδιαφέρον οδήγησε το σφυρί στις 9.375 στερλίνες.

 

Το σπουδαίο έργο του Vàzquez

Σε γενική ματιά, η δημοπρασία Old Master πινάκων κατάφερε να συγκεντρώσει το συνολικό ποσό των 1.778.252 στερλινών, επιτυγχάνοντας ποσοστό πώλησης σε όγκο 75% και σε αξία 83,8%. Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι η ζήτηση για τη συγκεκριμένη κατηγορία, που αφορά σε μια εξαιρετικής ποιότητας, αλά και ιστορικής σημασίας Τέχνη, παραμένει ισχυρή.

Ο ακριβότερος πίνακας της δημοπρασίας ήταν το σπουδαίο έργο του Antonio Vàzquez, με ασύλληπτες λεπτομέρειες από τη ζωή της Παρθένου Μαρίας (An altarpiece with scenes from the life of the Virgin). Πρόκειται για ζωγραφική σε ξύλο διαστάσεων 260×216 εκ. Εφάμιλλα έργα βρίσκονται σε μεγάλες εκκλησίες (Salvador, Santa Maria la Real de las Huelgas). Η τιμή εκτίμησης ήταν 50.000 στερλίνες, αλλά η τελική τιμή του έφτασε τις 90.000 στερλίνες!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ