Αρχική » Ο Πούτιν στο Αγιο Ορος, η “Τρίτη Ρώμη” και ο Πατριάρχης

Ο Πούτιν στο Αγιο Ορος, η “Τρίτη Ρώμη” και ο Πατριάρχης

από kivotos

Του Στέφανου Λιγνού

 

Υπό τη σκιά των συζητήσεων σε διάφορα κέντρα, θρησκευτικά και πολιτικά της Ρωσίας για τη λεγόμενη «Θεωρία της τρίτης Ρώμης» που εδραιώθηκε από το μοναχό Φιλόθεο του Πσκοφ και έρχεται και από την εποχή του Ιβάν του Τρομερού, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται το Σάββατο το Άγιο Όρος.

Χίλια χρόνια μετά την πρώτη παρουσία των Ρώσων στην Αθωνική Πολιτεία, ο Β. Πούτιν θα βρεθεί στη Ρωσική Μονή Παντελεήμονος για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον χιλιετή ρωσικό μοναχισμό.

Ήταν 19 Φεβρουαρίου του 1016 όταν ο Γεράσιμος μοναχός, πρώτος Ρώσος μόνασε στο Άγιο Όρος, όπως μαρτυρούν και τα αρχεία της Μονής Μεγίστης Λαύρας: «εγώ, ο Γεράσιμος Μοναχός, ελέω Θεού πρεσβύτερος και ηγούμενος μονής του Ρως μαρτυρών υπέγραψα…».

Η παρουσία των Ρώσων στο Άγιο Όρος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Μόσχα και είναι ενδεικτικό ότι στην Αγιορείτικη Πολιτεία ήδη βρίσκεται για να υποδεχθεί τον Β. Πούτιν, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, τουλάχιστον 50 μητροπολίτες, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Η επέτειος της χιλιετούς παρουσίας στο Άγιον Όρος θεωρείται μεγάλο γεγονός για τη Ρωσία που με οδηγό τη θεωρία της «τρίτης Ρώμης» θέλει να είναι αυτή που θα καθοδηγήσει τα επόμενα χρόνια την Ορθοδοξία και μέσω της Εκκλησίας θέλει η Μόσχα να κυριαρχήσει στον Ορθόδοξο κόσμο. Εξάλλου, ο στόχος των Ρώσων είναι να πάρουν τα πρωτεία από το Φανάρι, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να καταστεί η Μόσχα, η νέα πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας, μετά την Κωνσταντινούπολη. 

Στο Πατριαρχείο Μόσχας έχει εκχωρηθεί η τρίτη και όχι η πρώτη θέση, όπως θα ήθελαν οι Ρώσοι, μεταξύ των πατριαρχείων. Η Κωνσταντινούπολη, η «Νέα Ρώμη» συνέχισε την παράδοση από την «πρεσβυτέρα αυτοκρατορική Ρώμη» και έμεινε η Μόσχα, η «Τρίτη Ρώμη» να μην μπορεί να ξεπεράσει τη «δεύτερη», δηλ. το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στη Μονή Παντελεήμονος όπου ήδη βρίσκονται περίπου 100 Ρώσοι μυστικοί πράκτορες, παραμένει εδώ και μέρες και ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, εκ των μυστικοσυμβούλων του Β. Πούτιν και ο άνθρωπος που προβάλλει τη λεγόμενη Τέταρτη Πολιτική Θεωρία.

Σε όλο το Άγιον Όρος τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια για την πεντάωρη επίσκεψη του Β. Πούτιν που θα φθάσει πρώτα, ως είθισται στις Καρυές, την πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας. Εκεί θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και παρουσία του Πατριάρχη Κύριλλου και της Ιεράς Κοινότητας θα γίνει δοξολογία στο Ναό του Πρωτάτου, όπου βρίσκεται η εικόνα «Άξιον Εστί».

Στη συνέχεια θα μεταβούν από τις Καρυές στη Μονή Παντελεήμονος από ένα δρόμο που άνοιξε και διαμορφώθηκε πριν από λίγο διάστημα.

Αίσθηση προκαλεί η απουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίο είχε ενημερώσει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, ότι θα μεταβεί για δύο μέρες στο Αγιον Ορος σε μια επίσκεψη προσκυνηματικού χαρακτήρα.

Η αρχική επιθυμία του Κύριλλου ήταν να συλλειτουργήσουν με τον Βαρθολομαίο, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν θέλει να «νομιμοποιήσει» τη ρωσική πρωτοβουλία, όπως λέγεται. Είναι ενδεικτικό ότι παρά το γεγονός ότι η Μόσχα ήθελε λαμπρές εκδηλώσεις, αυτές θα είναι περιορισμένες (σ.σ. ο λαμπρός εορτασμός θα γίνει στη Μόσχα) και σε πολύ χαμηλούς τόνους στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

Από το Φανάρι ρίχνουν τους τόνους, λέγοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε Εκπρόσωπο και η επίσημη γραμμή είναι: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχης Μόσχας στη Γενεύη, τον ενημέρωσε πως λόγω του φόρτου εργασίας για την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου τον Ιούνιο στην Κρήτη, δεν θα μπορέσει να έχει φυσική παρουσία στο Άγιον Όρος».

«Το Άγιον Όρος είναι έτοιμο να “δεχτεί με αγάπη” τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν αυτός επιθυμεί να έρθει» είχε πει πριν λίγο καιρό ο Ιερομόναχος Γαβριήλ – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κανονικής Αδελφότητας της Ι.Μ. Εσφιγμένου στην Ιερά Κοινότητα και μέλος της ειδικής Επιτροπής για την προετοιμασία της χιλιετής παρουσίας των Ρώσων Μοναχών στο Άγιον Όρος.

Αυτή η υποδοχή θα γίνει…αλλά Αγιον Όρος και Οικουμενικό Πατριαρχείο παρατηρούν με προσοχή και επιφύλαξη τα σχέδια της Μόσχας υπό το πρίσμα της θεωρίας της…«τρίτης Ρώμης».


Πηγή: www.thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ