Εκδήλωση για την άλωση της Πόλης οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου στους χώρους του Φαλδάμειου Οικήματος της. Η εκδήλωση άρχισε με Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ αγωνιστών και προασπιστών της Κωνσταντινούπολης. Ακολούθησε ομιλία από την φιλόλογο και ιστορικό κ. Στέλλα Αλιγιζάκη, με θέμα: «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο». Η ομιλήτρια με λόγο γλαφυρό, παραστατικό και ιστορικά τεκμηριωμένο αναφέρθηκε στην γέννηση και πορεία του Βυζαντίου, με έμφαση στην προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.

«Ο Βυζαντινός πολιτισμός επηρέασε τον οικουμενικό πολιτισμό», σημείωσε η ομιλήτρια, «Το Βυζάντιο ζει στον λόγο και την σκέψη μας, καθώς ο πολιτισμός και οι αξίες του Βυζαντίου έχουν μπολιαστεί στον οικουμενικό πολιτισμό», κατέληξε.

Ακολούθως το Τμήμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου της Ι. Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου κ. Γεωργίου Χαχλάκη, απέδωσε επίκαιρα άσματα. Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό του Μητροπολίτου κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την ομιλήτρια δια τον λόγο της σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Το Βυζάντιο συνεχίζει να ζεί και να ακτινοβολεί φως και ελπίδα, μέσα από το ταπεινό Φανάρι, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, την καρδιά του Γένους και της Ορθοδοξίας που αιώνες τώρα συνεχίζει να φωτίζει την οικουμένη όλη».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, επίσης, εις την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα Ιουνίου εις την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, σημειώνοντας: «Ιδού η απόδειξις συνέχισης του Βυζαντίου, η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που η πρόνοια του Θεού οικονόμησε να πραγματοποιηθεί εις την ταπεινή Ι. Μητρόπολη μας. Σύμπασα η Ορθοδοξία θα συναχθεί εις τον τόπο μας δια να μαρτυρήσει την αλήθεια της πίστεως μας και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος», σημείωσε ο Επίσκοπος, καλώντας το ακροατήριο που είχε κατακλύσει την αίθουσα όπως με την προσευχή και την αγάπη του αγκαλιάσει το οικουμενικό αυτό γεγονός της Πανορθοδόξου Συνόδου.

Την εκδήλωση συντόνισε, η κ. Αικατερίνη Ζορμπά-Καρκαλά, επιστημονική συνεργάτιδα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, η οποία σημείωσε πως: «ο ήλιος της αλήθειας πάντα ανατέλλει, όσο και αν κρατά το σκοτάδι του ψεύδους».