Αρχική » Ένας αγιογράφος για τους δρόμους της Αθήνας

Ένας αγιογράφος για τους δρόμους της Αθήνας

από kivotos

Ο καλλιτέχνης, 28 ετών σήμερα, από την Αθήνα είναι ένας μοντέρνος ζωγράφος-αγιογράφος, ο οποίος κάνει ένα «πάντρεμα» της βυζαντινής με τη σύγχρονη Τέχνη. Ακόμα κι αν τα θέματά του δεν προέρχονται από τη Χριστιανική πίστη, αλλά από την ελληνική Ιστορία ή από τη μυθολογία, ο τρόπος που τα απεικονίζει είναι αγιογραφικός, προσπαθώντας έτσι να περάσει το δικό του χριστιανικό μήνυμα.

Ο «Φίκος» είναι ένας ζωγράφος και street artist που χρησιμοποιεί μια παρωχημένη τεχνική για να δημιουργήσει μια πολύ προσωπική αισθητική. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η δουλειά του αποκτά όλο και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, με τον ίδιο να ταξιδεύει σε διάφορες γωνιές του κόσμου για φεστιβάλ, προσωπικές εκθέσεις και αναθέσεις έργων.

Ωστόσο, η σχέση του με τη βυζαντινή Τέχνη δεν είναι τυχαία, καθώς στα 13 του ξεκίνησε σπουδές στη βυζαντινή ζωγραφική.

«Με τη ζωγραφική ασχολούμαι από όταν με θυμάμαι. Πέρα από αυτό, οι καλλιτεχνικές μου ανησυχίες έγιναν πιο έντονες στα τέλη του Δημοτικού, οπότε, γοητευμένος από τη δημιουργικότητα της χειρωνακτικής εργασίας, άρχισα να φτιάχνω κομποσκοίνια, χυτές κέρινες εικόνες, κεντήματα κ.λπ.», εξηγεί στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» και προσθέτει: «Ζωγραφικά, έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα υλικά και τις τεχνοτροπίες (από ιμπρεσιονισμό με λάδια μέχρι τοπιογραφίες, ακουαρέλες και κόμικ), αλλά πειραματικά. Το ύφος της δουλειάς μου είναι σύγχρονο βυζαντινό (όροι αντικρουόμενοι, αλλά κάπως έπρεπε να το ονομάσω!) και ασχολούμαι με αυτό πάνω από 15 χρόνια. Η αλήθεια είναι πως δεν επέλεξα εγώ τη συγκεκριμένη ζωγραφική. Αυτή με επέλεξε. Δεν νομίζω πως ένα παιδί 10 χρόνων έχει το μυαλό να κάνει συνειδητές αποφάσεις. Κάποια πράγματα έρχονται άνωθεν».

Τεχνικά, η ζωγραφική του παρουσιάζεται σε φορητά έργα (ιαπωνικό χειροποίητο χαρτί, κολλημένο σε ξύλο), τα οποία ζωγραφίζονται με την τεχνική της αυγοτέμπερας, και τοιχογραφίες στις οποίες χρησιμοποιεί ακρυλικά. Έχοντας εργαστεί ως graffiti artist, αλλά και εικονογράφος Ορθόδοξων χριστιανικών ναών, ο «Φίκος» συνεχίζει να εξελίσσεται μέσω μεγάλων τοιχογραφιών σε δημόσιους χώρους.

«Η γέννηση της βυζαντινής street art ήταν κάτι αναπόφευκτο, καθώς ήμουν παράλληλα γκραφιτάς και εικονογράφος για χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, όταν πρωτοέπιασα σπρέι το ’99 δεν υπήρχε καν ο όρος “street art” στην Ελλάδα. Ήταν απλώς “graffiti”, δηλαδή λίγο-πολύ βανδαλισμός. Δεν με γέμιζε πλήρως. Ήθελα να κάνω κάτι πιο δημιουργικό από γραμματοσειρές και η σκέψη τού να βγάλω στον δρόμο το βυζαντινό στυλ που δούλευα στο χαρτί γυρνούσε στο μυαλό μου για χρόνια. Τελικά, έγινε όταν ένιωσα ώριμος να το βγάλω. Ήταν μια φυσική εξέλιξη, όχι αποκύημα ενός ιδεολογήματος ή κάποιας “θείας” έμπνευσης. Από κει και πέρα, υπάρχουν πολλοί λόγοι που στάθηκαν αφορμή να εδραιωθεί μέσα μου αυτή η επιλογή, εκ των οποίων ο κυριότερος ήταν η διάδοση του μηνύματος της σύγχρονης βυζαντινής ζωγραφικής», τονίζει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης.

Η γέννηση της βυζαντινής street art ήταν κάτι αναπόφευκτο, καθώς ήμουν παράλληλα γκραφιτάς και εικονογράφος για χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, όταν πρωτοέπιασα σπρέι το ’99 δεν υπήρχε καν ο όρος “street art” στην Ελλάδα

Όσο για το τι σημαίνει για εκείνον ο Θεός απαντά: «Ως Ορθόδοξος Χριστιανός πιστεύω στον Θεό που πρεσβεύει η πίστη μου. Αν έπρεπε να πω με μια λέξη τι είναι Θεός για μένα, η λέξη αυτή θα ήταν σίγουρα “αγάπη”».

Ο «Φίκος» είναι διεθνώς αναγνωρισμένος. Έχει ζωγραφίσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, από το Μεξικό και την Ισπανία μέχρι την Αυστρία, την Ελβετία και, φυσικά, τη χώρα μας.

Στη σελίδα του στο Διαδίκτυο (www.fikos.gr) μπορείτε να δείτε όλα τα έργα του.

 

Βιογραφικό

O «Φίκος» γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Από μικρός ζωγραφίζει ό,τι βλέπει γύρω του, τοπία, εικόνες κ.ά. Σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στη βυζαντινή ζωγραφική με δάσκαλο τον Γιώργο Κόρδη, με τον οποίο και συνεργάστηκε επαγγελματικά 5 χρόνια στην εικονογράφηση Ορθόδοξων ιερών ναών, ενώ παράλληλα εξέλισσε το προσωπικό ζωγραφικό του ιδίωμα. Η θεματική της ζωγραφικής του, θρησκευτικής και κοσμικής, πηγάζει από τη χριστιανική Ορθόδοξη παράδοση και την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Δουλειά του, εκτός από την Ελλάδα, έχει παρουσιαστεί στη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία και το Μεξικό, σε εκθεσιακούς χώρους και μουσεία, ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Όνειρό του είναι η διάδοση και η καταξίωση της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι ως ένα νοσταλγικό επίτευγμα του παρελθόντος, αλλά ως ένα σύγχρονο οικουμενικό γεγονός.

Από τον μυστικιστικό χαρακτήρα των κυκλαδικών ειδωλίων, την ουσιαστικότητα της γραμμής των αρχαιοελληνικών αγγείων και τη μνημειακότητα των βυζαντινών τοιχογραφιών μέχρι τα επιτεύγματα των σύγχρονων καλλιτεχνικών ρευμάτων, όπως ο μοντερνισμός και η street art, ο «Φίκος» επαναπροσδιορίζει τη σχέση της βυζαντινής παράδοσης με τη σύγχρονη κοινωνία, δημιουργώντας αυτό που συμβατικά ονομάζει «σύγχρονη βυζαντινή ζωγραφική».  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ