Πραγματοποιήθηκε τo πρωί της Τρίτης 14 Ιουνίου 2016, στην κεντρική αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος», της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», η τελευταία για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος, Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του προς το σύνολο των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς περί της εορτής της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι η Γλωσσοπύρμορφος Χάρις είναι ενωτική. Τίποτα στην ζωή του καθενός δεν υπάρχει χωρίς την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και ότι πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, με την φωτιστική Χάρη Του.

Η Εκκλησία πορεύεται συνεχώς και η Υμνολογία των ημερών αυτών αποτελεί την έκφραση της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο. Από τους ανθρώπους εξαρτάται αν θα μετέχουν στην Ευλογία αυτή ή θα θέσουν τον εαυτό τους εκτός, συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά για να καταλήξει λέγοντας ότι η ζωή του ανθρώπου θα πρέπει να έχει ως μόνο κέντρο της τον Ιησού Χριστό.

Στο δεύτερο μέρος ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητος ενημερώνοντας καταλλήλως τους Ιερείς, ενώ καταλήγοντας έκανε αναφορά και στις επικείμενες λατρευτικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην επαρχία με κορυφαίες εκείνη προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, η οποία θα έχει ως επίκεντρο της, το Βήμα του Αποστόλου που ευρίσκεται στην περιοχή του Δερβενίου. Παράλληλα ανακοίνωσε και την έναρξη της λειτουργίας του «Φιλοξενίου Νέων» Σοχού, όπου σε συνεργασία με το Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεως, κατά την θερινή περίοδο θα παρευρεθούν νέοι και νέες, αλλά και οικογένειες κατά την περίοδο της αρχής του φθινοπώρου, για να περάσουν ευχάριστα και ξέγνοιαστα μερικές μέρες, όπου μέσα από τις συνεχείς δραστηριότητες να έχουν και μία ακόμα ευκαιρία πνευματικού ανεφοδιασμού και μια ευκαιρία ανανέωσης και ξεκούρασης, ζώντας σαν μία μεγάλη οικογένεια και βιώνοντας ταυτοχρόνως το νόημα της χριστιανικής ζωής, της αγάπης προς τον Θεό και της Πατρίδος.

Τέλος συζητήθηκαν θέματα λειτουργικής και διοικητικής φύσεως που απασχολούν τις κατά τόπους ενορίες της Μητροπόλεως, ενώ τέλος διενεμήθη ως όλους τους κληρικούς ως ευλογία το βιβλίο της κ. Αλεξάνδρας Π. Ντότσικας, Δρ. Ιστορίας της Φιλοσοφίας και Μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με τίτλο «Το έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Αλφάβητο, μετάφραση, γλώσσα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκης και το οποίο προλογίζει ο Μητροπολίτης Λαγκαδά.