Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης, Έλλη Κοκάλη, Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

 

Με την απόδοση των προβλεπόμενων τιμών από αγήματα του στρατού ολοκληρώθηκε στις 6:30 το απόγευμα η άφιξη τεσσάρων υψηλών ακόμη αφίξεων  στο αεροδρόμιο "Ι. Δασκαλογιάννης" των Χανίων, διαδικασία με την οποία ολοκληρώθηκε το πάνελ των αφίξεων. Πρόκειται για 4 προκαθημένους της Ορθοδοξίας που έφθασαν στην Αθήνα και από εκεί συνοδεία και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά έφθασαν στην Κρήτη.

Πρόκειται για τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων Θεόφιλο, Σερβίας Ειρηναίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Με πολύ συγκίνηση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κατά την άφιξή του έστειλε μήνυμα ενότητας, τονίζοντας: «Είμαστε όλοι εδώ στην ιεροτόκο και αγιοτόκο Κρήτη μας, όχι μόνο για να επισκεφτούμε εθιμοτυπικώς την όμορφη Κρήτη, αλλά για να επιτελέσουμε μία μεγάλη αποστολή. Η εκκλησία μας αποφάσισε στην Κρήτη να γίνει η μεγάλη ορθόδοξος συνάντηση των εκκλησιών. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, μαζί με τα προβλήματα του κόσμου και της κοινωνίας να τα προσεγγίσουμε όλα».

 

Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Χανίων ο κ. Κοντζιάς σε μία λιτή δήλωση στους δημοσιογράφους πρόσθεσε: «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συμβάλει με όλους τους τρόπους για την ενότητα, την αγάπη όλων των ανθρώπων και όλων των Εκκλησιών και των κοσμικών». Ενωτικό μήνυμα παραχώρησε και ο κ. Ιερώνυμος μέσα από μία επίσης λιτή δήλωση, εκπροσωπώντας και τους υπόλοιπους προκαθημένους.

Την Πέμπτη το βράδυ στα Χανιά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παραθέτει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης επίσημο δείπνο, με φόντο το Ενετικό λιμάνι, προς τιμήν των Προκαθήμενων των εκκλησιών που βρίσκονται στην Κρήτη για τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Η αγωνία πάντως κορυφώνεται καθώς θα διαφανεί ποιες θα είναι οι ηχηρές απουσίες, δίχως να αποκλείονται οι εκπλήξεις ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, για το ένα και ποιοι τελικά θα φθάσουν στην Κρήτη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

 

Η άφιξη του Πατριάρχη Ρουμανίας

Την Πέμπτη λίγο πριν τις 3 το απόγευμα αφίχθη ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ μαζί με 25 επισκόπους 4 Συμβούλους και 10 τηλεοπτικά συνεργεία. Τον υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος παρουσία Κρητών ιεραρχών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και στρατιωτικού αγήματος.  

Ο Μακαριστός Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ δήλωσε, μετά την άφιξή του: «Ελπίζουμε ότι το έργο μας θα είναι ευλογημένο, για την ενότητα της Εκκλησίας και τη φιλία των λαών που εκπροσωπούνται εδώ».