Ξεκίνησαν οι εργασίες της Μεγάλης Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων. Εκεί, στην προσφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόνισε την ανάγκη τήρησης του κανονισμού της Συνόδου, όπου π.χ. για οποιαδήποτε τροπολογία κατατεθεί επί των βασικών κειμένων, αυτή για να γίνει αποδεκτή πρέπει να υπάρχει ομοφωνία των Εκκλησιών που μετέχουν.

Μάλιστα ανέφερε - επαναλαμβάνοντας πως κεντρικός στόχος της Συνόδου είναι η διαβεβαίωση της ενότητας της Ορθοδοξίας- πως στις μέρες μας πολλοί, είτε άτομα είτε ομάδες, διεκδικούν την αλάθητη ερμηνεία της Πίστεως και αποκαλούν αιρετικούς όσους διαφωνούν μαζί τους και εξεγείρουν τους πιστούς μερικές φορές και εναντίον των Ποιμένων τους. Σε αυτό το κλίμα -επικίνδυνο για την ενότητα της Εκκλησίας- είπε ο κ. Βαρθολομαίος, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι τα όρια μεταξύ αιρέσεως και Ορθοδοξίας καθορίζονται "συνοδικώς και μόνον". Και πως κανείς εκτός των Συνόδων, δεν μπορεί να χαρακτηρίζει απόψεις ως αιρετικές, κάτι που αποτελεί και βλασφημία.

Ο ίδιος αναφερόμενος σε μια ρήση του Αγίου Χρυσοστόμου πως "δεν είναι χειρότερο της αίρεσης το Σχίσμα" τόνισε την ανάγκη για ουσιαστική ενότητα της Ορθοδοξίας, εντός μυστηρίων και κανονικότητας.

Εκφράζοντας τη λύπη του για την απουσία 4 Εκκλησιών από τη Σύνοδο, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε πως αυτό έγινε αιφνιδιαστικά την τελευταία στιγμή, ενώ όλες οι Εκκλησίες είχαν συμμετέχει στις διαδικασίες προετοιμασίας της Συνόδου, όπου είχαν κάθε ευκαιρία να προτάξουν τα ζητήματα που σήμερα επικαλούνται ως εμπόδιο της παρουσίας τους. "Την πρωτοφανή αυτή συμπεριφορά δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε" είπε χαρακτηριστικά. "Δεν είμαστε ομοσπονδία Εκκλησίων, είμαστε μια Εκκλησία και κάθε διαφορά μας την επιλύουμε συνοδικά" τόνισε ο Παναγιώτατος. Πάντως η απουσία κάποιων Εκκλησιών δεν ακυρώνει το Πανορθόδοξο της Συνόδου, ανέφερε ο ίδιος.

Τις εργασίες τις Πανορθόδοξης Συνόδου καλύπτουν 320 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, και καθημερινά φτάνουν και άλλοι στα Χανιά.