Αρχική » Ο διοικητής του Αγίου Όρους μιλά για την παγκόσμια μοναστική κοινότητα

Ο διοικητής του Αγίου Όρους μιλά για την παγκόσμια μοναστική κοινότητα

από kivotos

Στον Πάνο Μπαΐλη

 

Το 1977 επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Άγιο Όρος. Περπάτησε τα κατάφυτα μονοπάτια του, μίλησε με μοναχούς, έζησε από κοντά τη ζωή σε διάφορα μοναστήρια. Ήταν τότε που ο σημερινός διοικητής του Άθω, κ. Αρίστος Κασμίρογλου, ένιωσε την ανάγκη να προσφέρει ό,τι μπορούσε ώστε να συμβάλει και αυτός στην ανάδειξη και την προστασία ενός χώρου που εδώ και αιώνες αποτελεί σύμβολο για την Ορθοδοξία σε όλο τον κόσμο.

«Ήταν κάτι το συγκλονιστικό αυτό που ζει κανείς στο Περιβόλι της Παναγιάς. Το τοπίο, οι άνθρωποι, οι μονές συνθέτουν έναν κόσμο που αξίζει να υπηρετείς και να προσκυνάς», λέει σήμερα, 42 χρόνια μετά.

Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, μαζί με τον αείμνηστο συγγραφέα και εκπρόσωπο Τύπου της Ιεράς Συνόδου Γιάννη Χατζηφώτη, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Ορους», με σκοπό αφενός να προβάλει την «φιλοαγιορείτικη ιδέα» και αφετέρου να συνεπικουρήσει την ιερά κοινότητα και τις ιερές μονές σε διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

Τότε η πρόσβαση της αθωνικής πολιτείας στα διάφορα κέντρα των αποφάσεων δεν ήταν εύκολη, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα. «Τότε συμμετείχαν στον σύλλογο λίγα άτομα. Εγώ είχα αναλάβει γραμματέας και, έτσι, είχαμε καταφέρει να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα από άτομα που είχαν τις γνώσεις και τη θέληση να βοηθήσουν», αναφέρει ο κ. Κασμίρογλου.

Το 1996, όταν ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης διορίστηκε διοικητής του Αγίου Όρους –επίσης μέλος του συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Όρους»–, ο κ. Κασμίρογλου επιλέχθηκε για αναπληρωτής διοικητής: «Ήταν μια σημαντική στιγμή για μένα, καθώς πλέον μου δίνονταν η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον Άθω και να συμμετέχω με τις μικρές μου δυνάμεις στην ανάδειξη και την προστασία του χώρου. Ήταν μια περίοδος που έγιναν πολλά έργα ευρύτερα αλλά και στις μονές, ενώ αναδείχτηκε ακόμα περισσότερο ο ρόλος της μοναστικής κοινότητας».

Το 2010 και αφού τον κ. Ψυχάρη είχε διαδεχτεί ο εφοπλιστής Γιώργος Δαλακούρας, ο κ. Κασμίρογλου ανέλαβε καθήκοντα διοικητού του Αγίου Όρους.

Το Άγιο Όρος είναι ο τόπος που εξισώνει τους πάντες. Η ιερότητά του δίνει αυτόν τον επιβλητικό τόνο που απλώνεται πάνω από τη φύση και τα πρόσωπα

Σήμερα, σε όλες τις μονές στον Άθω ζουν περίπου 2.000 μοναχοί. Πρόκειται, όπως λέει ο κ. Κασμίρογλου, «για άτομα με υψηλό πνευματικό επίπεδο, που είναι αφιερωμένα στο λειτούργημά τους. Και, παρά το γεγονός ότι είναι απομονωμένα στο Άγιο Όρος, παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγάπη και κατανόηση τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου και της πατρίδας μας».

Όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Κασμίρογλου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με πρόσωπα-σύμβολα του Άθω, όπως ήταν ο Άγιος Παΐσιος: «Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος καλοσύνη και αγάπη. Το διέκρινες από την πρώτη στιγμή στο πρόσωπό του. Το συμπέραινες από τις νουθεσίες του. Είχα, δε, την τύχη να γνωρίσω από κοντά και τον Γέροντα Πορφύριο στην Αθήνα, όταν ήταν στην Πολυκλινική. Ήταν μια σημαντική εμπειρία για μένα. Όπως εμπειρία ζωής είναι η επαφή μου με όλους τους μοναχούς στον Άθω, οι οποίοι με τη ζωή τους και την πίστη τους σου αποκαλύπτουν έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης».

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 άρχισαν να επισκέπτονται το Άγιο Όρος σημαντικά πρόσωπα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, όπως, βέβαια, και της Ελλάδας. «Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αρκετούς προέδρους ξένων κρατών, όπως και προσωπικότητες διεθνούς κύρους. Βεβαίως, και πάρα πολλούς Έλληνες πολιτικούς και γενικώς παράγοντες της ζωής του τόπου. Αυτό που μου έμεινε είναι η απλότητά τους και ο σεβασμός προς τον χώρο και τους μοναχούς. Το Άγιο Όρος είναι ο τόπος που εξισώνει τους πάντες. Η ιερότητά του δίνει αυτόν τον επιβλητικό τόνο που απλώνεται πάνω από τη φύση και τα πρόσωπα», υποστηρίζει ο κ. Κασμίρογλου.

Όσο για τους Έλληνες πολιτικούς, «όλοι, μα όλοι έδειξαν σεβασμό, ενώ όλοι προθυμοποιήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονές αλλά και οι μοναχοί. Εκτός από τα καθημερινά προβλήματα, τελευταία υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην επάνδρωση των υπηρεσιών στον Άθω (αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, τελωνείο), καθώς επιλέγονται πρόσωπα που είναι κατάλληλα για τον χώρο και δεν δημιουργούν προβλήματα».

Όλοι οι Έλληνες πολιτικοί προθυμοποιήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονές αλλά και οι μοναχοί

Αν και η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας είναι δύσκολη, στον Άθω προχωρούν οι εργασίες ανέγερσης Κέντρου Υγείας, ενώ υπάρχει και σχεδιασμός για τη δημιουργία νέου κτιρίου για της ανάγκες της διοίκησης. Όπως αναφέρει ο κ. Κασμίρογλου, πολλά από τα προβλήματα έχουν επιλυθεί, ωστόσο, λόγω της μεγάλης σημασίας του χώρου (βιοποικιλότητα κ.λπ.), επιβάλλεται να υπάρχουν δρόμοι για να κινούνται τα πυροσβεστικά οχήματα .Όμως, όλα θα πρέπει να γίνουν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στις ευαισθησίες των μοναχών. Και η Πολιτεία πάντα προσπαθεί για το καλύτερο. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί οι οποίοι στηρίζουν την όλη προσπάθεια διατηρώντας την ανωνυμία τους».

Και σήμερα; «Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το Άγιο Όρος, είναι ένας έγκριτος πανεπιστημιακός δάσκαλος, ιδιαιτέρως ευφυής και δείχνει μεγάλη ευαισθησία και ενδιαφέρον για τα προβλήματα και τα αιτήματα της αθωνικής πολιτείας. Θεωρούμε ότι επί των ημερών του θα γίνουν έργα τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαν πραγματοποιηθεί».

Σημαντική προσωπικότητα είναι, σύμφωνα με τον κ. Κασμίρογλου, και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος «είναι γνωστός φίλος του Αγίου Όρους με μεγάλη γνώση των θεμάτων που απασχολούν την αθωνική πολιτεία».

Πάντως, ένα από τα ζητήματα που θα κληθεί να εξετάσει είναι η πρόθεση της Ρωσίας να εορτάσει τα 1.000 χρόνια παρουσίας της στο Άγιο Όρος και στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος. «Το θέμα αυτό εξετάζεται από την αρμόδια ιεροκοινοτική επιτροπή σε συνεργασία με το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο θα εισηγηθεί ανάλογα για οτιδήποτε αφορά τον εορτασμό», αναφέρει ο κ. Κασμίρογλου.

 

 

Ταυτότητα

Ο κ. Αρίστος Κασμίρογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 από γονείς Μικρασιάτες. Σπούδασε νομικά, αλλά ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Αν και φοιτητής, για μικρό χρονικό διάστημα εργάστηκε στην τότε Τράπεζα Πίστεως και στη συνέχεια για 20 χρόνια στην ΕΥΔΑΠ. Επίσης, εργάστηκε σε γνωστή πολυεθνική εταιρεία στις δημόσιες σχέσεις.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ