Συνεχίζεται η προσπάθεια της Τουρκίας να μετατρεψει την Αγιά Σοφιά σε τέμενος! Συγκεκριμένα κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή μέσα από τον ναό -για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια- απηύθυνε μουσουλμάνος ιερέας. Ο  μουεζίνης, σε τηλεοπτική αναμετάδοση, απηύθυνε το παραδοσιακό κάλεσμα για την προσευχή (το adhan), ενώ μέχρι τώρα καλούσε σε προσευχή από τους μιναρέδες.

Να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα, η Άγκυρα επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία ως τόπος ανάγνωσης του Κορανίου σε τηλεοπτική μετάδοση κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Το γεγονός του καλέσματος μουσουλμανικής προσευχής προκάλεσε την αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της. O εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε τα εξής:

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσφορία μας για ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος.

Έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών μας με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών, ότι η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγίας Σοφίας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα διεθνές ζήτημα. Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που άπτεται της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό.

Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία. Την καλούμε για άλλη μια φορά να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σταματήσει να υποστηρίζει  αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες. Οφείλει να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη».

 

Τούρκικα ΜΜΕ

Το κάλεσμα μεταδόθηκε σε ένα σαββατιάτικο πρόγραμμα της τηλεόρασης. Παρών ήταν μάλιστα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν ήταν ενέργεια κάποιας περιθωριακής ομάδας, αλλά ένα οργανωμένο περιστατικό.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως «η Αγιά Σοφιά αντήχησε στο κάλεσμα της πρωινής προσευχής από τον μουεζίνη μέσα από την Αγία Σοφία το "ορόσημο"  της Κωνσταντινούπολης για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια το Σάββατο».