Χιλιάδες λαού από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρηκολούθησαν το βράδυ της 23ης Ιουλίου στην Τήνο, τη λαμπρή λιτάνευση της Εικόνος της Παναγίας από την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου προς την πλατεία «Παντανάσσης» και το Ιερό Ίδρυμα.

Προ του Εσπερινού στον Ναό της Αγίας Πελαγίας η αγία Εικόνα περιήλθε στα κελιά των Μοναζουσών κατά το έθος και μετά το πέρας του Εσπερινού εκκίνησε η λιτανευτική πομπή η οποία διήρκεσε επί τρίωρο και έκανε δύο στάσεις, στο χωρίον Τριαντάρος και στη διασταύρωση προς το χωρίο Μουντάδος.

Της λιτανείας προεξήρχε ο Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελέημονος, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου και του Ποιμενάρχου Σεβ. Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’ ενώ συμμετείχαν πλήθος ευσεβών Χριστιανών προπορευομένης της Φιλαρμονικής του ΠΙΙΕΤ.

Κατά τη διάρκεια της διελεύσεως της αγίας Εικόνος από την παραλιακή οδό εκατοντάδες πυροτεχνήματα ελάμπρυναν την τελετή υπό τους συριγμούς των ελλιμενισμένων πλοίων, επιβατηγών και ιδιωτικών σκαφών αλλά και τους συριγμούς των λεωφορείων και αυτοκινήτων.

Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος στην εξέδρα κατά την προσλαλιά του είπε ότι η Παναγία κατήλλαξε τον άνθρωπο με τον Θεό, τον άνθρωπο με τον συνάνθρωπό του και τον άνθρωπο με τον εαυτό του και αυτό είναι το μεγάλο έργο που προσέφερε μετά την συμμετοχή στην ενανθρώπηση του Κυρίου μας. Ευχαρίστησε τους προσκυνητές για την παρουσία τους, τους διαβεβαίωσε ότι το φιλότιμον που έριξαν στο παγκάρι του Ναού μεταμορφώνεται σε έργα αγάπης, ευποιίας και πρόνοιας πανελληνίως και όχι μόνον για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας και ιδιαίτερα για τη στήριξη της Παιδείας  και των Νέων.

Η αγία Εικόνα περιήλθε τα τέσσαρα σημεία της μαρμαρίνης εξέδρας φερομένης στους ώμους των ανδρών του Λιμενικού Σώματος εις ευλογίαν των παρακολουθούντων χιλιάδων πιστών ενώ ο λαός μετά από προτροπή του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου υπέψαλλε το «Τη Υπερμάχω».

Την όλη επιμέλεια της πανηγύρεως είχε κατά την εκκλησιαστική τάξη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.