Αρχική » Ο Ουκρανός Πρόεδρος προωθεί στο Φανάρι το Αυτοκέφαλο για την χώρα του

Ο Ουκρανός Πρόεδρος προωθεί στο Φανάρι το Αυτοκέφαλο για την χώρα του

από kivotos

O Πρόεδρος της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο δέχθηκε την Πέμπτη 28 Ιουλίου τον Αρχιεπίσκοπο Τελμησού κ. Ιωβ, εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Ποροσένκο εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το ενδιαφέρον που δείχνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο θέμα της ενιαίας Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, και τόνισε ότι η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρέπεμψε το θέμα της Αυτοκεφαλίας σε ειδική επιτροπή. Ο ίδιος είπε πως ελπίζει πως η επιτροπή δεν θα καθυστερήσει το πόρισμα της, λόγω της κρίσης που υπάρχει στην Ουκρανία.

Μάλιστα είπε πως οι αρχές της χώρας ομόφωνα στηρίζουν την δημιουργία μιας ενιαίας Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιωβ μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, αλλά και του συνόλου της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Επίσης θέμα της συζήτησης ήταν ο ρόλος κράτους και Εκκλησίας ώστε να μην χρησιμοποιηθεί το θρησκευτικό ζήτημα για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της τρέχουσας κρίσης στη χώρα.

Ο κ. Ποροσένκο εξήρε επίσης την συνεισφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στην επιτυχία της Μεγάλης Συνόδου. «Πιστεύω ότι αυτή ενίσχυσε και επιβεβαίωσε το κύρος του στον Ορθόδοξο κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια μέρα σε μεγάλη γιορτή που έγινε στο Κίεβο – στην επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως- ο κ. Ποροσένκο μίλησε για το θέμα του Αυτοκέφαλου στο συγκεντρωμένο πλήθος λέγοντας πως “το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Μητέρα Εκκλησία και προς αυτήν έχουμε στραφεί για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της διαίρεσης¨”. Ενώ για το Αυτοκέφαλο είπε πως είναι μια ιστορική τάση και αναγκαιότητα καθώς «η διοικητική και γεωγραφική διαίρεση ακολουθείται και από τον εκκλησιαστικό διαχωρισμό», εννοώντας βέβαια την Ρωσία και το Πατριαρχείο Μόσχας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ