"Η Κρήτη είναι ένα υπέροχο νησί και γίνεται αγαπημένος προορισμός των κοσμοναυτών καθώς προσφέρεται για την αποκατάσταση της υγείας μας επιστρέφοντας στη γη από το διάστημα". Αυτό δήλωσε ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Μαλέντσενκο επισκεπτόμενος στη Περιφέρεια Κρήτης τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο.

Τον Ρώσο κοσμοναύτη που βρίσκεται στο νησί -σε συνέχεια και άλλων επισκέψεων συναδέλφων του στο πρόσφατο παρελθόν- υποδέχτηκε εγκάρδια ο Περιφερειάρχης  Αρναουτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος και του ευχήθηκαν καλή παραμονή στο νησί όπως και στα μέλη της οικογένειας του που τον συνοδεύουν. Ο Γιούρι Μαλέντσενκο ευχαριστώντας για την θερμή υποδοχή είπε, ότι, από το διάστημα ο ίδιος και οι συνάδελφοι του θαυμάζουν την Κρήτη και ότι, είναι ευτυχής τώρα που βρίσκεται στο νησί με την οικογένεια του δίνοντας μάλιστα στον Περιφερειάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο φωτογραφίες του νησιού  με λήψεις που έχουν γίνει από τροχιά.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης που συνοδεύεται από τους γιατρούς του και τον Έλληνα δημοσιογράφο στη Μόσχα Θανάση Αυγερινό, ανέφερε ότι, η Κρήτη πέρα του ότι είναι ένας άριστος τουριστικός προορισμός έχει υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές υποδομές με spa, πολύ καλό φυσικό περιβάλλον, ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες αλλά και την φημισμένη υγιεινή Κρητική διατροφή. Επίσης μίλησε με θερμά λόγια για την παραμονή του στο νησί, για τις επισκέψεις που πραγματοποιεί σε διάφορα αξιοθέατα,  Ορθόδοξα προσκυνήματα, στις πόλεις και στην ύπαιθρο, κ.α.

«Καλωσορίζουμε το Γιούρι στην Κρήτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται ένας κοσμοναύτης στο νησί μας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έρχεται για την αποκατάσταση της υγείας του στο τόπο μας, γιατί η Κρήτη προσφέρεται και πληροί τις προϋποθέσεις για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας των κοσμοναυτών, που επισκέπτονται το νησί μας. Η παρουσία του Γιούρι στη Κρήτη θα αποτελέσει μια σπουδαία διαφήμιση για το νησί μας,  για την ιστορία του, τον πολιτισμό του, τον τουρισμό, τη Κρητική διατροφή»  δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης ο οποίος και του έδωσε αναμνηστικά ενθυμήματα.

Ο 54χρονος Ρώσος κοσμοναύτης που διαμένει σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης μετά την πολύμηνη παραμονή του στο διάστημα καθώς «πάτησε το πόδι του» στη γη μόλις στις 18 Ιουνίου. Ο ίδιος έχει κάνει 6 πτήσεις παραμένοντας συνολικά 826 ημέρες στο διάστημα. Ο Έλληνας δημοσιογράφος στη Ρωσία Θανάσης Αυγερινός που υποστηρίζει το πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας Ρώσων κοσμοναυτών στην Ελλάδα, ανέφερε, ότι βρίσκεται σε καλή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και τους τοπικούς φορείς ώστε να εδραιωθεί αυτό το πρόγραμμα με δυο αποστολές κοσμοναυτών το χρόνο.