Αρχική » Θρησκευτικά χειρόγραφα του 1500 πωλήθηκαν στο Λονδίνο

Θρησκευτικά χειρόγραφα του 1500 πωλήθηκαν στο Λονδίνο

από kivotos

Της Λητώς Μησιακούλη

 

Παλιά, αυθεντικά χειρόγραφα, εκδόσεις και βιβλία θρησκευτικού χαρακτήρα ανακαλύφθηκαν σε ιδιωτικές συλλογές έπειτα από πολλαπλές έρευνες και μελέτες που έκαναν οι ειδικοί του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο.

Συγκεντρώθηκαν πάνω από εξήντα έγγραφα που χρονολογούνται το 1500, τα οποία εκτός από συλλεκτικό ενδιαφέρον έχουν πολύ μεγάλη ιστορική σημασία, καθότι αποτελούν ένα μοναδικό ντοκουμέντο.

Το συνολικό ποσό που συγκέντρωσαν οι πωλήσεις άγγιξε τις 896.000 στερλίνες, ενώ την πιο υψηλή τιμή έπιασε το πολύτιμο «Βιβλίο των Ωρών», με χρονολογία το 1510! Πρόκειται για έναν θησαυρό όπως περιέγραψαν τα στελέχη του οίκου Sotheby’s το βιβλίο, που σώθηκε στο πέρασμα των αιώνων.

Η αρχική τιμή της εκτίμησής του ήταν 60.000 στερλίνες, αλλά η ζήτηση εκτόξευσε την τελική του αξία στις 401.000 στερλίνες!

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που εξέτασαν το «Βιβλίο των Ωρών», είχε γίνει για μια γυναίκα η οποία μάλιστα απεικονίζεται στις δύο εικόνες της έκδοσης ως νεαρή προστάτιδα στην προσευχή. Η συγκεκριμένη έκδοση ανήκει σε μια άλλη, μικρή ομάδα των «Βιβλίων των Ωρών» που παρήγαγε το λεγόμενο σχολείο Γάνδης-Μπριζ γύρω στο 1500.

Χάρη στη συγκεκριμένη πώληση, η δημοπρασία του Sotheby’s χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα sales της χρονιάς.

Την αρχική τιμή εκτίμησης διπλασίασε και άλλο ένα «Βιβλίο των Ωρών» προερχόμενο από την ιδιοκτησία της Επισκοπής Haarlem στο Αμστερνταμ. Πρόκειται για χειρόγραφο γραμμένο στα λατινικά, το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρώθηκε στο Παρίσι τη δεκαετία 1500-1510. Είχε πρώτη τιμή 20.000, αλλά πουλήθηκε προς 37.500 στερλίνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, το χειρόγραφο φιλοτεχνήθηκε από διαφορετικά χέρια που όμως αντιπροσώπευαν ένα πολύ δημοφιλές ύφος στο Παρίσι στις αρχές του 16ου αιώνα. Ακόμη πιο αξιοσημείωτη είναι η προσθήκη του Αδάμ και της Εύας καθώς και του Ιησού που κουβαλά τον σταυρό.

Τα βλέμματα τράβηξε μια παμπάλαια χειρόγραφη έκδοση της Βίβλου που είχε γραφτεί στη λατινική γλώσσα, στη Γαλλία, τον 12ο αιώνα! Η φθορά τόσο στο εξώφυλλο όσο και στις εσωτερικές σελίδες ήταν εμφανής, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους πλειοδότες να ανεβάσουν την αρχική τιμή των 400 στερλινών στις 1.000 στερλίνες και να αποκτήσουν σε πολύ καλή τιμή τον συγκεκριμένο θησαυρό μουσειακού ενδιαφέροντος, καθώς είναι μία από τις πιο μεγάλες σε διάσταση εκδόσεις (160x225mm)!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ