Με την ομιλία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος χαρακτήρισε “ντροπή” για τη χώρα τα άτυπα τζαμιά και υπερασπίστηκε τη διάταξη για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στον Ελαιώνα, άρχισε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την ανέγερση του τεμένους. 

«Αν δεν θέλουμε να έχουμε τα προβλήματα της Γαλλίας και του Βελγίου, ας μην επαναλάβουμε τα λάθη τους, που οι ίδιοι προσπαθούν τώρα να ανασκευάσουν. Είναι ντροπή για τη χώρα και τους Μουσουλμάνους τα άτυπα τζαμιά» είπε ο κ. Φίλης, ο υψηλός τόνος στην ομιλία του οποίου φάνηκε να έχει και το χαρακτήρα της δυσαρέσκειας απέναντι στο αντάρτικο του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ. (που δεν ψήφισε στην επιτροπή της Βουλής το συγκεκριμένο άρθρο).

 «Ο πραγματικός ελέφαντας είναι ότι η Ευρώπη δεν δέχεται ότι το Ισλάμ είναι εδώ και ζητά μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Να μην συμβεί ότι επιδιώκουν οι φονταμενταλιστές, δηλαδή έναν θρησκευτικό πόλεμο. Εμείς θα είμαστε εκείνοι που θα πληρώσουν το ακριβότερο τίμημα. Οι υπόλοιποι που δυσπιστούν για το τέμενος και είναι υπέρ της ελευθερίας να σκεφτούν. Είναι προτιμότερο να λειτουργεί ένα άτυπο τζαμί ή με ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ;  Ένα άτυπο τζαμί ή με άδεια πυροσβεστικής υπηρεσίας; Σε παράνομο κτήριο με κίνδυνο σεισμού ή σε ασφαλές κτίριο; Ένα άτυπο τζαμί χωρίς τουαλέτες ή με άδεια δημόσιας υγείας; Η ύπαρξη άτυπων τζαμιών είναι ντροπή για τη χώρα και τους Μουσουλμάνους και ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας» είπε ο κ. Φίλης απευθυνόμενος ουσιαστικά στους ΑΝ.ΕΛ. Υπενθύμισε μάλιστα με νόημα ότι«όλοι οι πρωθυπουργοί  από το 1894 ήταν θετικοί για την κατασκευή του ακόμη κι ο Μεταξάς κι ο Παπαδόπουλος».

Ο κ. Φίλης έπλεξε το εγκώμιο της Μαριέτας Γιαννάκου για τον νόμο του 2006 επί κυβέρνησης Καραμανλή και κατέληξε λέγοντας ότι σύντομα θα “νομιμοποιηθούν” τέσσερα ακόμα τζαμιά -το ένα στη Θήβα- , τα οποία ήδη λειτουργούν άτυπα.

Λίγη ώρα αργότερα πάντως η Ολομέλεια θύμισε αρένα όταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής με κραυγές επιτέθηκαν στον μουσουλμάνο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν. Όλα άρχισαν όταν ο Ηλίας Παναγιώταρος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ έσκισε πρόσφατα την ελληνική σημαία. Ο κ. Ζεϊμπέκ διέψευσε τις καταγγελίες και υποστήριξε ότι οι γονείς του «πολέμησαν τον φασισμό στα βουνά της Αλβανίας» προκαλώντας μάλιστα τον κ. Παναγιώταρο να καταθέσει στα πρακτικά τις φωτογραφίες.

Στον καυγά μπήκε ο έτερος βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης Λαγός: «Θα φέρω φωτογραφίες. Να δηλώσεις τώρα ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη αλλιώς είσαι Τούρκος» είπε την ώρα που από τα έδρανα της Χ.Α ακούστηκε η φράση “κωλότουρκοι” και “Τούρκος πράκτορας” αναγκάζοντας τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη να ανακαλέσει στην τάξη τους βουλευτές της Χ.Α.